Ево како настаје живо уметничко дело: Фeјс пејтинг – праисторијска уметност све популарнија 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Ево како настаје живо уметничко дело: Фeјс пејтинг – праисторијска уметност све популарнија
Trenutno na sajtu: 449       |       Podeli:
22.01.2020 | 0 коментар(а)



Топола – Уметност осликавања лица и тела била је присутна још у праисторији, када су за време обреда људи користили жива платна

да би дочарали искуства из прошлости, животне тежње или пак мотиве. Украшавањем тела, осликавањем разних мотива људско тело постаје тзв. Живо уметничко дело.

Наташа Јокић ( 43 ) из Тополе, по струци је машински техничар и никада није ни слутила да у себи има таленат за сликање, а све је почело једне вечери када је нацртала први цртеж, на папиру наравно а касније и на лицу.

Наташа Јокић, најчешће слика управо на себи, фото: приватна архива

„Од своје седамнаесте године бавим се шминкањем, козметика је била моја жеља још од детињства. Међутим, шминкање сам повезала са фаце паинтингом и на тај начин максимално испољила креативност. Како је мајка предавала ликовно вероватно сам од ње наследила таленат за цртање, а увек су у кући биле оловке и боје. Једне вечери, сасвим случајно у тренутцима када сам била тужна створила сам право ремек дело, од тад је све почело, а платно је убрзо заменило нечије лице или тело“, рекла је за ТопПрес Наташа Јокић.

Ови невероватни начини људског израза постоје у два паралелна света. Први је свет старих ритуала и традиције, који је стар колико и човечанство, а други је бодy арт као врста савремене уметности. Бодy паинтинг (осликавање тела) је једна од форми бодy арт-а .

Најчешће се слика по целој површини тела. Бодy паинтинг, који је ограничен на лице зове се фаце паинтинг. Наташа се фаце паитингом бави од 2015. године, и како каже једина мана оваквог уметничког дела је ограничен рок трајања – углавном док се не опере водом.

Труднице све чешћи модели за осликавање, фото: приватна архива

„Боје су на бази воде, лако се скида са лица водом и сапуном. Осликавање траје од 15 минута па и до неколико сати, зависно од лика. До сада је било разних тема, Ван Гог- Звездана ноћ, ноћ вештица, Лепотица и звер, зависно од прилике и инспирације. Тема има доста, јесен, зима, широка је грана која не ограничава уметника да се искаже. Имамо сву слободу, може то бити и нека реклама, филмска индустрија, маскенбали. Посебно ме радује беллy- паинтинг јер тад сликам на трудници на стомаку, док ја сликам беба се помера и то је осећај који не може да се искаже речима. Недавно сам нацртала ’Grinch-Who stole the Christmas’, или у преводу ко је украо Божић. Гринч је иначе мрзовољни деда Мразов помоћник, кога нервира сва та новогодишња еуфорија и решио је да им свима покраде украсе и јелке. Али после му је било жао па их је вратио”, насмејано нам Наташа објашњава своје последње ремек дело.

Мрзовољни деда мразов помоћник десно, фото: приватна архива

Наташа је своју уметност успешно представила и на такмичењу које се код нас одржава у октобру на сајму козметике. Како каже посебно је поносна на освојеној награди јер своју уметност ствара са пет четкица док остали имају на десетине.

„Ове године сам освојила прву награду у категорији Онлине Бафс, такмичење за ненаграђиване уметнике , а такмичим се други пут. Дивно искуство, упознајемо нове технике и разне такмичаре. Иако је код нас још недовољно развијена уметност, ипак има талентованих младића и девојака“, навела је она.

Јокић истиче да су јој све старосне доби муштерије, од деце до одраслих, а посебан повод за овакво представљање и не мора да постоји.

ГЗС/ ТопПрес

Труднички стомак осликан воденим бојама, фото: приватна архива




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


lice telo oslikavanje boje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.851.155 посета
Тренутно на сајту: 451 посетилац(a)