Потпећка пећина сија новим сјајем 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Потпећка пећина сија новим сјајем
Trenutno na sajtu: 485       |       Podeli:
03.04.2019 | 0 коментар(а)



Ужице - У комплетну реконструкцију расвете у Потепећкој пећини која је до сада била небезбедна и нефункционална уложено је осам милиона динара
Потпећка пећина, фото: РИНА, Драган Николић

од чега је пет обезбедило Министарство туризма, а Град Ужице и ТО преостала три, рекао је градоначелник Ужица Тихомир Петковић приликом званичног отварања за туристе овог јединственог споменика природе.

Он је истакао да је у претходне три године Министарство туризма у ужички крај уложило 600.000 евра као и да су најзначајнији пројекти реконструкција ужичког Дечијег одмаралишта на Златибору, уређење Меморијалног комплекса Кадињача, Коначиште у Ужицу као и бројни пројекти који су обезбеђени преко ТО регије Западне Србије.

Петковић је истакао да су туристи за сада углавном мимоилазили Ужице на путу за Златибор, Мокру Гору и Тару као и да је сигуран да ће се њихов број повећати због досадашњих урађених туристички пројеката, а томе сведочи цифра да је кроз Потпећку пећину прошле године, док радови још увек нису били завршени, прошло 7,5 хиљада туриста. Он је најавио да је следећи велики туристички пројекат, на коме ће радити, мост са магистрале ка тврђави Стари град као и наставак радова око Потпећке пећине.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је овом прилико истакао је да је жеља да Ужице постане важан туристички центар транзитног туризма као и да је неопходно искористити близину великих туристичких центара.

„Да би ово постигли, неопходно је обогатити туристичку понуду а сви потенцијали морају се више маркетиншки експонирати. Сигуран сам да 99 одсто грађана Србије није чуло да постоји Потпећка пећина која је својеврстан споменик природе”, казао је он.
Љајић је истакао да је неопходно удруживање локалних туристичких организација, а да је најбољи модел за тако нешто урадила ТО регије Западне Србије.

„Ово је модел који препоручујемо свим осталим туристичким организацијама у свим деловима наше земље. Није свака општина туристичка атракција само по себи и зато је потребно њихово удруживање”, рекао је Љајић.

Према његовим речима министарство ће наставити да финансира пројекте ТО регије Западне Србије јер ће се само на тај начин привући довољан број, пре свега, страних туриста а самим тим повећати девизни прилив у читавој земљи.

Љајић је истакао да ове године Министарство туризма располаже са 750 милиона динара за развој туристичке инфраструктуре и позвао све локалне самоуправе да конкуришу са квалитетним пројектима.

Директорка ТО Ужице Данијела Ђорђевић Арсић нагласила је да ће наставити са уређењем овог простора пре свега изградњом излазне стазе из саме пећине као и на побољшању путне инфраструктуре до овог локалитета.

Када је реч о пројекту изградње моста од магистрале до тврђаве Стари град министар Љајић је истакао да је пројекат изузетно захтеван и да је у министарство стигло само идејно решење као и да очекује да у току године стигне комплетно урађен пројекат, али да није реално да његова реализација буде започета ове године.

„На основу идејног решења које нам је достављено, пројекат је веома захтеван како у грађевинском тако и у техничком и безбедносном смислу и не смемо дозволити да буду начињени било какви пропусти. У сваком случају министарство жели да буде део тог пројекта, а док он не буде урађен улагаћемо у нешто друго у Старом граду”, наводи Љајић.

Иначе, до улаза у Потпећку пећину води 700 степеника, где вас очекује 50 метара висок и 12 метара широк портал у облику потковице одакле се уређеним поново осветљеним стазама стиже од просторије до просторије, столећима вајаних и за крашке пећине, ретких украса. За посетиоце је доступно 555 метара истраженог простора Потпећке пећине са сталном температуром од 9,5 степени. Оно по чему је она посебна, је већа концентрација кисеоника него што је уобичајено тако да је природна хипербарична комора.


РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.112.820 посета
Тренутно на сајту: 483 посетилац(a)