Отвара се саветодавни центар за младе пољопривреднике у Новој Вароши 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Отвара се саветодавни центар за младе пољопривреднике у Новој Вароши
Trenutno na sajtu: 332       |       Podeli:
15.02.2020 | 0 коментар(а)



Нова Варош – Канцеларија за младе Нова Варош учествује у пројекту ”Пољопривреда је спремна

за иновације (АГРИ): према одрживом систему подршке младима у пољопривреди у Србији ”, који спроводи Омладински клуб Нови Пазар у партнерству са Удружењем младих агронома. Пројекат је финансиран средствима Европске уније и кофинансиран средствима Владе Републике Србије и траје укупно 18 месеци.

Према речима координаторке Канцеларије за младе Александре Тодоровић пројекат АГРИ допринеће смањењу незапослености међу младима кроз јачање локалних актера за подршку младима у пољопривреди. Она наводи да пројекат настоји да повећа запошљивост младих пољопривредника развојем нових услуга прилагођених њиховим потребама.

“Главна идеја овог пилот пројекта је да се максимализује ангажовање локалних пољопривредника и младих пољопривредника из удаљених и неразвијених подручја, оснивањем Саветодавног центра за младе пољопривреднике у оквиру локалне канцеларије за младе у 15 општина у Србији, који ће пружати подршку младима који су заинтересовани или већ имају каријеру у пољопривреди, да своју каријеру покрену или унапреде”, каже Аленсандра.

Иако често наслеђују земљиште или чак већ развијену фарму, млади пољопривредници немају компетенције релевантне за покретање сопственог посла у пољопривреди или профитабилно настављање постојећег. Стога млади из руралних подручја остају без посла са тенденцијом дуготрајне незапослености која има последице за цело друштво.

Координаторка нововарошке Канцеларије за младе Александра Тодоровић, фото: ПП Медиа

“Поред тога, недостају им, често, преносиве компетенције због чињенице да формално образовање још увек не подразумева ове вештине као део предметних курикулума.Све наведене компетенције су кључне за покретање властитог посла и самозапошљавање. Са друге стране, млади људи имају велики потенцијал подвучен флексибилношћу, брзим учењем и креативношћу. Пољопривреда нуди бројне могућности за отварање нових предузећа или за побољшање постојећих, где млади људи својом креативношћу и изграђеним пољопривредним и предузетничким компетенцијама представљају савршене ресурсе”, иситче координаторка КЗМ Александра Тодоровић.

Јединственост овог пилот пројекта лежи у чињеници да ће се те компетенције младих градити кроз посебне прилагођене планове и програме, који ће комбиновати неформално образовање о предузетништву и пољопривредним компетенцијама, заједно са методологијом рада за младе у којој ће млади такође стећи преносиве компетенције као што лидерство, креативност, решавање проблема, истраживање потреба заједнице и комуникација.

 

ПП Медиа / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nova varos kancelarija za mlade savet mladi poljoprivrednici

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.479.494 посета
Тренутно на сајту: 332 посетилац(a)