Радиће се на евакуацији наших грађана из Италије: Више од 120 људи жели из Русије у Србију 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Радиће се на евакуацији наших грађана из Италије: Више од 120 људи жели из Русије у Србију
Trenutno na sajtu: 613       |       Podeli:
29.03.2020 | 0 коментар(а)



Постоји листа српских држављана у Италији који су се јавили да желе да се евакуишу, изјавио је данас амбасадор

Србије у Риму Горан Алексић и поручио да ће се на томе радити.

Алексић је за РТС рекао да се српски грађани у Италији јављају амбасади, подсетивши да су јуче са Малте два авиона евакуисала српске држављане.

"Ми из Италије покривамо покривамо Малту. Око 300 људи је евакуисано. Држава Србија је учинила велики напор да се то уради, да протекне у реду и да се извуку они људи који били приоритетни, као што су жене са децом, труднице, болесни, људи на студијама, они који су се послом затекли у тој земљи", рекао је Алексић.

Он је додао да су многе, економски јаче државе, такође организовале летове, али комерцијалне.

"Чинимо велики напор, сви заједно, влада, Министарство спољних послова и амбасаде. У контакту смо с нашим грађанима, имамо листу оних који су се овде у Италији јавили да би желели да се евакуишу. Радићемо на томе, гледамо свакоме да помогнемо", поручио је амбасадор.

Он је позвао грађане да се јављају амбасадама када стигну у неку земљу како би оне знале ко се где налази и имале њихове бројеве телефона.

Алексић је нагласио да нико у Италији није могао да претпостави да ће се десити ово што ће се догодило, и то таквом брзином и динамиком.

"У јануару смо мирно живели, а први случај је забележен у фебруару. Онда имате одједном тај експоненцијални скок и ситуацију да више од 900 људи дневно умре због болести и компликација изазваних ових вирусом", рекао је Алексић.

Он је нагласио да је јуче више од 800 људи преминуло за 24 часа, чиме Италија превазишла цифру од 10.000 људи који умрли због вируса.

"За једну недељу у Италији вирус је однео онолико живота колико и за протеклих месец дана, за једну недељу је умрло преко 5.000 људи", рекао је амбасадор.

Он је подсетио да је Италија увела ванредно стање 31. јануара, а да су после мере увођене постепено.

"Италија може да још стеже те мере, појачава контроле, апелује на грађанство да се најстриктније придржавају мера", рекао је амбасадор додајући да су уведене казне од 400 до 3.000 евра за људе који крше мере.

Он је истакао да када су прве, јаче рестрикције уведене у Ломбардији, неколико десетина хиљада људи са севера кренуло на југ земље.

"Сада се страхује да ће они пренети вирус на југ земље, који је био много мирнији и где је здравствени систем слабији од оног на северу", рекао је амбасадор.

Алексић је истакао да се у Италији апелује на грађане да поштују мере, наводећи да се у карантину налазе и неки руководиоци из области политике, попут председника региона Лацио и Ломбардија, генералног секретара Демократске странке, која је сада на власти, и заменика министра здравља.

Лазански: Више од 120 људи жели из Русије у Србију

На аеродрому Шереметјево у Москви у транзитној зони блокирано је четворо грађана Србије, а неки од њих су на аеродрому већ 4-5 дана, рекао је данас амбасадор у Москви Мирослав Лазански.

Лазански је за телевизију Прва рекао да је жеља да они буду упућени у Штокхолм где око 200 наших држављана чека евакуацију, али Русија је обуставила међународне летове.

Лазански је рекао да се амбасади у Русији пријавило још више од 120 људи који желе за Србију, међу којима су и труднице и мала деца.

С обзиром на велике раздаљине у Русији, он је нагласио да је неопходно да информације о летовима евакуације за Србију стигну бар 24 сата раније, да би наши грађани који су на удаљеним локацијама Русије могли да стигну у Москву.

Амбасада и конзуларно одељење су 24 сата у контактима са нашим грађанима у Русији, рекао је Лазански и ситуацију оценио комплексном јер људима из удаљених крајева не може да се каже да дођу у Москву и чекају летове за евакуацију - јер би био проблем смештаја.

ГЗС/ Танјуг, РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PUTNICI EVAKUACIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.160.585 посета
Тренутно на сајту: 614 посетилац(a)