На плодним ораницама поред Мораве уместо кромпира и купуса гомилаће се отпад : Мештани села код Чачка уплашени за егзистинцију 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
На плодним ораницама поред Мораве уместо кромпира и купуса гомилаће се отпад : Мештани села код Чачка уплашени за егзистинцију
Trenutno na sajtu: 595       |       Podeli:
05.04.2021 | 0 коментар(а)



Чачак – Плодне оранице на обалама Западне Мораве код Чачка, уместо
Мештанима се одузима плодна земља како би се направила депонија, фото: РИНА

пољопривредним усевима ускоро би могле бити прекривене отпадом, преноси агенција РИНА. Услед изградње деонице аутопута од Појата до Прељине, мештанима села Заблаће, Кукићи и Липница прети одузимање обрадивог земљишта и његово претварање у депонију. 

„Половином марта стигао нам је допис у ком се наводи да ће наше парцеле бити узете у јавне сврхе, а да о томе раније уопште нисмо били обавештени. Реч је о великој површини обрадивог земљишта, а у питању је око 40 хектара у власништву неколико мештана. Од оног што се на тој земљи посеје и прода, живи неколико породица и то им је једини извор прихода годинама уназад. У те оранице уложено је много труда, рада и зноја да би могли тек тако да их препустимо и гледамо како постају депонија“, рекао је за РИНУ, Зоран Драговић власник највећег дела спорног земљишта.

Мештани ова три села наглашавају да нису против изградње аутопута, свесни су колико просперитета у сваком смислу доноси та деоница, али сматрају, како кажу, да није неопходно узети најбољу, најплоднију земљу како би се претворила у место на ком ће истоварати отпад који се нагомилава током грађевинских радова.

„Једини начин да спасимо ово наше парче земље која нас хран, јесте да се ујединимо. Оранице су већ све спремне за сетву, а време пролази а ми не знамо шта да радимо. Новац који би добили као надокнаду неће нам много значити, јер не може да надомести константне приходе које имамо сваке године од продаје воћа и поврћа. Алтернатива постоји, јер се у близини налазе парцеле које су неплодне и биле би погодне за ову намену, да се ту направи депонија јер та земља ничему не служи. Надамо да ће надлежнин чути наше молбе“, изјавио је Зоран Тутуновић из села Липница.

Уједињени пољопривредници из села у околини Чачка надају се да ће овај велики проблем бити решен мирним путем и да ће се пронаћи преко потребан компромис између њих и надлежних.

 

ГЗС / РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


morava oranice deponija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.104.880 посета
Тренутно на сајту: 594 посетилац(a)