У скривеним шумама и кањонским деловима Таре живи око 60 јединки мрких медведа 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
У скривеним шумама и кањонским деловима Таре живи око 60 јединки мрких медведа
Trenutno na sajtu: 435       |       Podeli:
24.01.2021 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - Планина Тара и њене раскошне шуме природно су станиште за мрке медведе. Овај српски туристички бисер сматра се својеврсним
Скровите шуме Таре природно станиште мрких медведа, фото: РИНА

расадником ове ретке заштићене врсте, а према подацима који су добијени на основу моноторинга, на Тари тренутно живи око шездесет мрких медведа, пише агенција РИНА.


"Тешко је презицно утврдити њихову бројност, јер снимци које имамо са хранилишта су махом ноћни, а они немају шару на леђима, попут на пример ракуна, тако да не знате да ли се ради о истој или различитој јединики. Оно што утиче на бројност мрких медведа на Тари свакако су огромна нетакнута шумска пространства и скривени кањонски предели, где они могу да живе неометано од стране човека", рекао је за РИНУ, Бранко Безаревић из НП Тара.


Моноторинг мрких медведа на Тари у већем обиму обавља се од 2013. године и тренутно је постављено 17 камера, а на основу тих снимака запослени у Национланом парку добили су преко потребне податке о њиховим навикама и начину живота на планини. Маркирано је преко десет јединки, а неки од њих носе имена Милица, Ђуро...


"Женке са младунцима су поприлично територијлне, док остали медведи могу днвено да пређу чак и око 60 километара. Дешава се понекад и да пређу границу, али се пред зиму врате "кући". Мрки медведи не падају баш у потпуни зимски сан, да се не дижу до пролећа, некад се деси да млађе јединке уопште не нађу место за свој брлог и остану будне преко зиме", каже Бранко.

На Тари живи око 60 јединки мрких медведа, фото: НП Тара


На Тари постоје три активна хранилишта на које се медведима, али и другим дивљим животињама износе кукуруз и остаци угинулих дивљих животиња. Ове зиме нису примећени трагови медведа у снегу, па се претпоставља да је већина њих ипак у зимском сну, а они будни добро скривени. Ипак, ако вас пут наведе на једну од најлепших српских планина водите рачуна на табле упозорења и прaтите путоказе, јер вам у супротном у сусрет можда може дошетати - мрки медвед.


Уколико се то ипак догоди дајте медведу довољно простора да настави свој пут, никако га не нападајте и ни у ком случају не бацајте камење на њега, саветују стручњаци.


"Ако вам медвед долази у сусрет, а није вас приметио, учините се препознатљивим -говорите мирно и полако се повлачите. Када примети људско присуство медвед ће се највероватније одмах повући, но ипак наставите пратити његово понашање. Ако наиђете на медведа у непосредној близини,посебно ако је то женка с младунцима зауставите се, останите смирени те се полако повлачите назад без наглих покрета и вике", поручују из НП Тара.

ГЗС/ РИНА

 
 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Medved tara staniste

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.452.404 посета
Тренутно на сајту: 434 посетилац(a)