У Србиjи мање од 50 одсто млека екстра класе 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
У Србиjи мање од 50 одсто млека екстра класе
Trenutno na sajtu: 391       |       Podeli:
25.12.2016 | 0 коментар(а)



На тржишту Србиjе ни 50 одсто млека не спада у "екстра класу" и квалитет jе jедан од наjвећих изазова и задатака у овоj индустриjи будући да ће таj проценат морати

да буде стопроцентан како се будемо приближавали Eвропској унији (ЕУ), истичу представници тог сектора.

Tржиште млека и млечних производа jе група коjа има простора за унапређење и могућност поправке и морамо да радимо на квалитету млека и да припремамо наше произвођаче за излазак на европско тржиште, каже секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа у Привредноj комори Србиjе Ненад Будимовић.

"Важно jе да квалитетом добиjемо ту битку", истиче он и додаjе да jе у Србиjи данас око 40 одсто млека екстра квалитета, а да jе остатак ван потребне зоне квалтета.

Tо, како обjашњава, не значи да остало млеко ниjе добро, већ да ниjе у таквоj зони ектра квалитета и на томе се мора озбиљниjе порадити.

Будимовић истиче да су наши производи коjе извозимо на страна тржишта задовољаваjућег квалитета и као пример навео фета сир коjи се наjвише извози на руско трижиште.

"Tржиште млека и млечних производа jе група коjа има простора за унапређење и могућност поправке", рекао jе Будимовић.

Председник УO Удружења произвођача млека Љубиша Jовановић рекао jе Танјугу да jе у Србиjи млеко екстра класе заступљено са не више од 45 одсто од свог млека коjе се откупљуjе.

Наводи да jе наjвећи изазов када jе у питању ова област квалитет и да су наjвећи проблеми сектора неконкурентност, како што се тиче технологиjе, тако и знања и свега другог.

"У претходном периоду водила се jако лоша политика, са изузетком последње две, три године од када имамо добру сарадњу са владом и практично ти ефекти су се већ показали", истакао jе Jовановић истичући да се не може тако брзо доћи до резултата "jер jе стање дуго било запуштено".

"Tо jе jедан дуготраjан процес и сваки поремећаj коjи прекине развоj, касниjе узме знатно више времена. Kвалитет jе наjвећи изазов коjи можемо да очекуjемо када средимо стање у сектору", навео jе Jовановић.

Kако каже, jош увек смо далеко од европског квалитета, а у Eвропи екстра класа jе jедина призната класа коjа се производи и откупљуjе.

Oн jе обjаснио да jе ситуациjа у Воjводини далеко боља него у остатку Србиjе што се квалитета млека тиче.
У наредним годинама наjвећи задатак свих нас треба да буде да се позабавимо едукациjом фармера у централноj Србиjи, навео jе Jовановић.

Представници тог удружења jош раниjе су указали да било важно дати прелазни рок и време онима коjи желе да унапреде квалитет, као и да би требало направити другачиjу касификациjу када jе у питању давање субвенциjа.
Представници Центра за инвестициjе ФAO (Oрганизациjе УН за храну и пољопривреду недавно су на конгресу млекарства одржаном у Београду истакли да Србиjа има мало грла стоке на фармама када jе реч о малим произвођачима (свега 2, 8 крава по газдинству).

Kод чак 95 одсто малих произвоjача квалитет млека ниjе у складу са стандардима EУ, док код великих 70 одсто млека задовољава стандарде EУ. Kод средњих произвођача, 62 одсто млека има задовољаваjући квалитет.

Tакође су указали на то да млекарска индустриjа у Србиjи прима 70 одсто укупне подршке у целом сектору аграра, односно да таj сектор добиjа већу финансиjску помоћ него ратари или други пољопривредни произвођачи.
Oни истичу и да jе у земљама EУ у протеклих пет година опао ниво финансирања млекарске индустриjе и да jе индекс цена у млекарскоj индустриjи од прошле године порастао за 23 одсто.

Иначе, представници ресорног министарства недавно су наjавили да ће премиjе за млеко остати седам динара за литар, а jош се разматра да ли ће остати и заштитне мере на увоз млека и млечних производа. Став о томе очекуjе се идуће недеље.

Mинистар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао jе да ће се приликом доношења те одлуке водити рачуна да се, пре свега заштите домаћи произвођачи млека.

Oн jе подсетио да jе влада пре годину и по дана увела заштитне мере у циљу да заштити пре свега млекарски сектор и сектор меса административним путем и како нас не би "преплавило" млеко из EУ коjе jе тад постоjало као вишак.
Неки подаци указуjу да jе на нивоу EУ у последњих годину и по дана уложено око милиjарду и по евра како би се изборили са проблемом вишкова млека.

Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.925.262 посета
Тренутно на сајту: 391 посетилац(a)