Данас је Света Петка, верује се да вода са извора посвећених овој светитељки лечи многе болести 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Данас је Света Петка, верује се да вода са извора посвећених овој светитељки лечи многе болести
Trenutno na sajtu: 519       |       Podeli:
27.10.2021 | 0 коментар(а)



Топола – Православни верници прослављају данас Свету Петку заштитницу жена. Широм Србије налазе се извори који су посвећени њој и за које се верује

да имају исцелитељске моћи. Један такав извор налази се у селу Винча, на девет километара од Тополе.

 Фото: ТопПрес

„Извор је откривен 1935. године до тада се врло мало знало за њега. Прича се да је један дрвосеча секао шуму и посекао се на тестеру, рану је опрао на овом извору и од тада се верује да је вода лековита и да има исцелитељске моћи. Из године у годину све више људи долази, ми мештани смо одрадили доста тога, наткрили смо извор, 2013. године је свештеник и освештао ово место, средили смо пут, поставили знакове, урадићемо још, јер ово место је за нас веома важно и све више људи долази овде по спас“, каже за ТопПрес Зоран Костић, мештанин села Винча.

Зоран Костић, фото: ТопПрес

На десетине житеља овог села дошло је јутрос по лековиту воду, а једна мештанка нам објашњава да се и сама уверила у лековитост воде.

„Мојој кћерки су бубуљице са лица нестале после умивања са овом водом, а и ја сам имала посекотину од тестере на руци и после неколико прања ране са овом водом рана је зарасла. Причају да је и позната глумица овде долазила и излечила карцином дојке, добра је вода за женске болести а помаже и код болова у желуцу“, прича нам Љиљана Селаковић. 

Љиљана Селаковић, фото: ТопПрес

 

Село Винча, надалеко познати воћарски крај лежи на неколико извора и сваки од њих има своју историју постанка.

„Најпознатији је извор Видинац, сматра се да је баба Вида дошла са Рудника, преселила овде своју породицу и од тад је почело да се насељава село. Шаревац  и још познатији  Царевац изградњу чесме је помогао краљ Александар Карађорђевић и сматра се да је та вода једна од најздравијих у Србији, има још мањих извора и зато се село и насељавало због бројних извора“, прича нам Мирко Радовановић сеоски учитељ. 

Мирко Радовановић, фото: ТопПрес

Бројни донатори помогли су и учествовали у радовима око извора Свете Петке. Иако је ушушкан дубоко у шуми, није запуштен и заборављен, јер једно је сигурно да љубав и вера чине чуда.

ГЗС/ ТопПрес

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


izvor voda lekovitost topola

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.152.896 посета
Тренутно на сајту: 518 посетилац(a)