Српски доктор из САД: Испитујемо нову вакцину за корону 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Српски доктор из САД: Испитујемо нову вакцину за корону
Trenutno na sajtu: 1130       |       Podeli:
18.10.2020 | 0 коментар(а)



Доктор Дејан Глишовић, био је део тима из Чикага, који је заслужан за испитивање ремдесивира, једног од лекова



који се користи у терапији за лечење коронавируса. Његов научни тим ускоро почиње рад на трећој фази развоја једне од вакцина против коронавируса (САРС-ЦоВ-2), а за Нова.рс, овај српски лекар из САД-а, говори о терапијама против Цовида-19, али и о превенцији пред сезону грипа.

“Осим ремдесивира, испитивана су још два слична лека – фавипиравир и меримеподиб, али ниједан није показао ефикасност. Хидроксихлорокин (Хyдроxyцхлороqуине), кога је чак и председник Сједињених Америчких Држава, Доналд Трамп, раније често промовисао, је летос добио привремену ауторизацију од ФДА која је међутим повучена јер на крају није доказано да лек делује против коронавируса. Цонвалесцент пласма (плазма из крви давалаца који су прележали ЦОВИД-19) је примењивана са променљивим успехом, а у току су и студије за терапију моноклоналним антителима компаније Регенерон, чије резултате очекујемо” прича за Нова.рс др Глишовић, медицински директор за Интерну медицину у компанији “Пхармацеутицал Ресеарцх Ассоциатес”.

Уједињени корона и грип

Ускоро ће се свет, осим борбе са коронавирусом, борити и са сезонским грипом, а страх од “удруживања” две заразе је неизбежан.

“Најбољи начин заштите од вируса грипа и Цовида19 кад заједно нападну, је сезонска вакцинација, поготово за особе са повећаним ризиком од тежих компликација (старије особе и хронични болесници). У сваком случају, актуелни коронавирус (САРС-ЦоВ-2) је вишеструко инфективнији од вируса грипа, тако да ће уобичајене епидемиолошке мере у условима пандемије (избегавање већих окупљања у затвореним просторијама, употреба маски и често прање руку), истовремено минимализовати и опасност од епидемије сезонског грипа” каже др Глишовић.

Испитивање вакцине против коронавируса

Након што је лек ремдесивир постигао успех у терапијама лечења коронавирса, али искључиво у болничким условима, тим доктора Глишовића започиње рад на трећој фази развоја једне од вакцина против ове болести.

“Тренутно радим на испитивању лека против вирусног хепатитиса и на још пар других студија које су при крају. За неколико недеља требало би да почнем и рад на трећој фази развоја једне од вакцина против коронавируса САРС-ЦоВ-2 за коју је моја фирма управо ангажована. Наша компанија иначе не производи ни лекове ни вакцине, већ као независна експертска група пружа услуге извођења и контроле клиничких студија. Тако да ће моја улога у тој студији бити искључиво надзорна и
углавном усмерена на контролу безбедности пацијената и евиденцију евентуалних нежељених ефеката”.

Крај пандемије можда на лето 2021.

Доктор Глишовић је недавно говорио о могућности окончања пандемије на лето 2021.

“Тешко је дати поуздану прогнозу када ће проћи пандемија. То зависи од многих фактора. Видели смо да се САРС-ЦоВ-2 понаша различито од других вируса. За разлику од вируса грипа који има претежно сезонски карактер, актуелни коронавирус опстаје у популацији током целе године. С обзиром на то, пандемија ће вероватно трајати све док се не постигне колективни имунитет, било пасивни (након прележане болести) или активни (као резултат вакцинације). Епидемиолози кажу да би проценат од око 60% – 70% имуних у популацији био потребан да би се зауставила пандемија. Под претпоставком да вакцина буде довољно ефикасна и под претпоставком да већина људи хоће да се вакцинише, вероватно би ситуација са пандемијом почела да се нормализује негде до лета 2021., мада мислим да је и ово врло оптимистична и непоуздана процена. У сваком случају пандемија ће се најпре сузбити у најразвијенијим земљама са ефикасним здравственим системима, у којима ће и вакцина бити доступна пре него у сиромашним деловима света, где епидемија може трајати годинама” закључује саговорник нашег портала.

Иначе, др Дејан Глишовић је завршио Медицински факултет у Београду, а од 2006. године живи у С.А.Д. где ради у једној од највећих компанија за клиничка испитивања лекова “Пхармацеутицал Ресеарцх Ассоциатес”.

Рођен је у Београду а родитељи су му пореклом из западне Србије. Отац Љубиша Глишовић из села Ракова код Чачка био је познати доктор ОРЛ медицине, преминуо је 2006. године, док му је покојна мајка Надежда била родом из села Бранчићи код Љига. Он каже да Србија и Чачани увек могу рачунати на њега јер му је отаџбина увек на првом месту.

ГЗС/ Нова С

Прилог о доктору Глишовићу емитован у вестима ТВ Прва




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


lek korona doktor sad

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.999.078 посета
Тренутно на сајту: 1131 посетилац(a)