чија ракија је добила 18,75 бодова. Ово је најстарије српско надметање међу произвођачима шљивовице и пријавило се чак 90 воћара који су послали своје узорке и све ракије, изузев четири, оцењене су са више од 17 бодова.
Иза Тасића, на овој „Краљици” пласирали су се: Миле Тица (Прислоница, 18,52 бодова), Дејан Обрадовић (Горња Трепча, 18,50), Драгиша Милојковић (Сочаница, 18,39), Томислав Петровић (Горња Трепча 18,36) док је на шестом месту, што је веома занимљиво, Манастир Усековања Светог Јована из Сочанице на Космету (18,32). Међу првих десет још су „Кршанка” (Сочаница, 18,30), Ацо Срнић из Рожаца (18,29), Јован Јаблановић из Сочанице (18,28) и Тихомир Петровић из Баљевца (18,25).
Стојан Тасић, фото: Г. Оташевић
Председник комисије за оцењивање био је професор Пољопривредног факултета у Земуну др Нинослав Никићевић, а чланови др Бранко Поповић, професор др Свето Милојевић и инжењери Милољуб Гојковић Маре, Милош Петрић и Велимир Митровић. У збир улазе оцене за боју (од 0 до 1 бод), бистрину (0-1), типичност (0-2), мирис (0-6) и укус (0-10), највише 20.00. Реч је о врхунским ракијама јер 18,50 и више бодова доноси велику златну медаљу, златна је од 18,00 до 18,49.
Иначе, Стојан Тасић је био 2012. године победник сада већ традиционалне смотре за избор најбоље шљивове препеченице, коју приређује чачански Институт за воћарство, и те године његова љута оцењена је са 19,14 бодова, што је један од најбољих резултата у Србији свих времена.
-Иако вас изузетно ценим као пријатеље, ипак не могу да вам кажем која је тајна у производњи мојих ракија. Она постоји, али нека остане тајна – казао је Стојан Тасић (71) за Глас западне Србије.
Колико кошта ово задовољство? Иако смо дугогодишњи пријатељи са Тасићем, никад мање од десет евра по боци.
Г. Оташевић / ГЗС