Од хигијенско-епидемиолошке службе до модернене здравствене установе 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Од хигијенско-епидемиолошке службе до модернене здравствене установе
Trenutno na sajtu: 464       |       Podeli:
29.06.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Завод за јавно здравље у Чачку сутра ће обележити 50 година рада. Ова здравствена установа,

основана је 1967. године као хигијенско - епидемиолошка служба, а током пола века рада постала је еминентна, модерна здравствена институција у Моравичком округу.

Завод за јавно здравље је део националне мреже јавног здравља која броји 24 институције, на челу са Институтом за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Од свог оснивања па до данас превентивна делатност Завода је усмерена на спречавање настанка болести, применом посебних јавно-здравствених мера како локално, на територији Моравичког округа, тако и интегрисаним системом јавног здравља на челу са Министарством здравља, на територији Републике Србије.

Завод је у ту сврху организован у више центара, а мултидисциплинарни тим од 80 запослених, здравствених радника и сарадника, брине о здрављу око 206.000 становника Моравичког округа.

"У циљу побољшања пословања, Завод је у периоду од 2003. до 2017. године усагласио своје процесе са захтевима три међународна стандарда. Наиме, све организационе јединице Завода од 2004. године послују у складу са захтевима стандарда за управљање квалитетом SRPS ISO 9001. Лабораторије Центра за хигијену и хуману екологију, потврдиле у компетентност за послове испитивања, 2004. године, према стандарду SRPS ISO/IEC 17025, за 250 параметара микробиолошког и физичко-хемијског испитивања", казала је директорка ове установе др Ана Мишовић.

Она напомиње да је актуелни обим акредитације проширен 2016. године за мерење емисије отпадног гаса дефинисаног стандардом SRPS CEN/TS 15675 тако да се данас Завод може похвалити , да је решењем Акредитационог тела Србије, постао једна од 12 српских лабораторија, које испуњавају услове за област испитивања емисије стационарних извора зрачења.

Према њеним речима, у свом обимном послу Завод сарађује са великим бројем других институција, службама и структурама локалне самоуправе: инспекцијским службама, здравственим установама и приватном праксом, образовно-васпитним установама, НВО и медијима. У току ових 50 година, сви они су постали значајни партнери у остваривању основног циља Завода, да учини све за здрав живот становништва Моравичког округа.

Иако тренутно на више локација, Завод за јавно здравље Чачак, ће уложити напор да обезбеди техничке услове да читав тим окупи на јединственом простору.

"План Завода за јавно здравље у будућности је да настави са радом на унапређењу и заштити здравља људи на нивоу европских и светских тенденција. Завод ће непрекидно инвестирати у најсавременија достигнућа у области лабораторијске аналитике, стално унапређење и образовање запослених у земљи и иностранству и освежење тима пријемом младих генерација стручњака", истакла је др Мишовић.

Иначе, жеља запослених је да помогну да у свакодневном животу појединаца буду уграђени посебни и заједнички поступци и облици понашања, односно начин живота који може сачувати и унапредити здравље, с обзиром на чињеницу да “здравље није све, али без здравља све је ништа“.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.769.302 посета
Тренутно на сајту: 465 посетилац(a)