У Ивањици ускоро терапијско инклузивни камп 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
У Ивањици ускоро терапијско инклузивни камп
Trenutno na sajtu: 483       |       Podeli:
09.10.2020 | 0 коментар(а)



Ивањица - У Ивањици би ускоро требало да се отвори посебна врста кампа за особе са инвалидитетом.

То неће бити камп дружења и спосртско рекреативних активности, већ терапијско инклузивни у оквиру кога би деца са сметњама у развоју имала разноразне терапије и третмане сензорне интеграције, логопедских третмана, третмана у сензорној соби, као и неуро фид бек терапије, рекла је за ПЗС Светлана Главинић, магистар дефектолошких наука, председница друштва за Церебралну парализу.

Светлана Главинић, магистар дефектолошких наука

„То је заправо једна иновативна прича где би се оквиру седам дана боравка на кампу интензивно пружала подршка деци са сметњама у развоју са инвалидитетом, радила би се стимулација њиховог развоја и корекција недостатака које имају. Поред тога, оно што је веома важно олакашали би родитељима. Деца се у тих седам дана са родитељима виђају само за време оброка (за време доручка, ручка, и вечере) и наравно преспавају заједно у собама", рекла је Главинић.


Према њеним речима психолог пружа подршку и родитељима, са њима обаваља индивидуалне, групне разговоре, упућују их на њихова права која нису оставрили у оквиру система, као и на референтне установе.


„Иначе, читав дан деца су наша брига, ми о њима бринемо, ми их одводимо на третмане, враћамо, онда радимо са њима, пошто нашој организацији има више од 15 стручних радника (дефектолога, психолога, логопеда, социјалних радника итд..) и негде смо са тим својим капацитетима хтели да помогнемо и да пружимо праву стручну помоћ и подршку онима којима је то потребно. Дакле, деци са сметњама у развоју са инвалидитетом са територије Косова и Метохије јако потребно, за њих је то јако важно, јер они доле немају у довољној мери такву врсту подршке", појаснила је она.


Она је казала да је обвај пројекат настао још пре пет година, али није препознат од старне донатора, тек сада, односно прошле године Канцеларија за Косово и Метохију је препознала квалитет и вредност тог производа и наравно финансијски га подржала.
„Ова врста организације кампа може да буде иновативна услуга у систему социјалне заштите, као што је у Шведској, где особе са инвалидитетом могу да оставре право на системски камп о трошку државе. Тако да, ми ће,о сигурно са својим капацитетима стручности развијати ову причу у смислу да то постане заиста системско решење", закључила је Главинић.


ГЗС/ПЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


KAMP IVANJICA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.449.139 посета
Тренутно на сајту: 484 посетилац(a)