Нови зборник радова Народног музеја у Чачку 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Нови зборник радова Народног музеја у Чачку
Trenutno na sajtu: 671       |       Podeli:
27.08.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – Народни музеј у Чачку (1952) управо је објавио 47. Зборник својих радова и представиће га у Галерији ове установе у четвртак,

30. августа од 12 сати. Слово о најдуговечнијем часопису културе у чачанској средини и једном од најстаријих те врсте у овом делу Србије држаће професор др Момчило Павловић, историчар и научни саветник у Институту за савремену историју, др Милош Тимотијевић, историчар НМ у Чачку и историчар уметности Делфина Рајић, директор ове куће.

Она наводи за ГЗС да се издање Зборника појавило у јавности још 1969, додајући да је оснивач и први уредник био Милован Вуловић, историчар уметности и човек који је дуже од три деценије био директор Музеја. Делфина Рајић објашњава:

Делфина Рајић, директор Народног музеја у Чачку, Фото: Г. Оташевић

- Циљ је био да Зборник постане гласило које ће окупљати истраживаче прошлости западног Поморавља у чему се, слободно кажем, и више него успело.

У овом, 47. броју, Зборник радова Народног музеја у Чачку доноси следеће радове:

„Тврди град: градозиданије и градобљуденије као работе зависног становништва (аутор Никола Миновић), „Српска средњовековна жупа Морава, епископија Морава и турска нахија Морава (Живојин Р. Андрејић), „Недељко П. Гиздавић, професор и писац” (Маријана Матовић), „Записи о Чачку Радоја М. Јанковића” (Даница Оташевић), „Чачанска извозна и увозна банка А. Д.” (Иван М. Бецић), „WO – MEN – промене, изглед и положај жене у америчком друштву у међуратном периоду 1918 – 1939” (Милан М. Лишанчић), „Легенде о закопаном благу западне Србије” (Милош Тимотијевић), „Од попришта до метра – како су Срби мерили дужину” (Светислав Марковић, Братислав Н. Стојиљковић), „Музеј у Ранковићеву 1950 – 1955” (Олег Романов), „Знамења Првог светског рата из Историјског музеја Србије” (М. А. Јелена Пузић), „Прослава пунолетства” (Мина Јелесијевић), „Извештај о раду Народног музеја за 2017” (Делфина Рајић).

Графичку припрему Зборника за 2017. урадио је Миленко Савовић, штампар јер „Службени гласник” а електронска верзија доступна је на страници Народног музеја у Чачку.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.824.250 посета
Тренутно на сајту: 672 посетилац(a)