Сетва све скупља: Дуплиране цене минералног ђубрива 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Сетва све скупља: Дуплиране цене минералног ђубрива
Trenutno na sajtu: 391       |       Podeli:
14.10.2021 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Поред неповољних временских услова, који утичу на одлагање сетве,

велики проблем пољопривредним произвођачима представљају високе цене вештачког ђубрива, семена и горива. У зависности од хранива у земљи, по хектару, за сетву пшенице потребно је до 350 килограма ђубрива, па земљорадници још не могу извести прецизну рачуницу колико ће их коштати овогодишња сетва.

Многи од њих снабдели су се репоматеријалом ,тако што су задужили семе и ђубриво код коопераната, док су за куповину горива подигли банкарске кредите.

„С обзиром на временске услове који не дозвољавају да се земља обради и припреми, сетва се одлаже. Лимитурајући фактор су и цене, све је дупло поскупело. Цена нафте утиче на остала поскупљена, па се наши купци чуде и жале на превисоке цене минералног ђубрива, које све веће из дана у дан. Са прошлогодишњих 300,ђубриво је дупло поскупело, на 600 евра по тони. Семе је је такође поскупело, 15%. Због финансијске ситуације, многи произвођачи ограничиће коришћење вештачих ђубрива, што ће утицати на слабију исхрану биљака, а тиме и на Што се оптималних временских рокова за сетву тиче, има још око месец дана, поскупљења су много већи проблем. Мислим да ће многи који се баве земљорадњом сејати своју меркантилну робу, што ће свакако утицати на висину приноса”,  каже Татјана Петровић-Ђорђевић, власница милановачке пољопривредне апотеке „Агроприма“.

Ђубриво се увози из Русије, Мађарске, Хрватске, Румуније и због цене гаса која расте, мења му се цена из дана у дан. Семе је такође поскупело око 15%, за килограм семенске пшенице треба издвојити 80 динара, а по јутру је потребно 130 килограма, а на јутро пшенице долази 250 килограма вештачког ђубрива, плус трошкови за нафту.

Високе цене свакако ће утицати на то да пољопривредни произвођачи не посеју само декларисано семе, већ да помешају, како би смањили велике трошкове сетве,кажу у “Агроприми”.

 

 

ГЗС/ГМ Прес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


djubrivo setva

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.779.514 посета
Тренутно на сајту: 391 посетилац(a)