Чачански лавови под контролом 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Чачански лавови под контролом
Trenutno na sajtu: 884       |       Podeli:
24.12.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - На заседању скупштине града Чачка одборници ће сутра расправљати о предлогу одлуке о симболу града. Мирослав Петковић,

секретар Градске скупштине каже за Глас западне Србије да није реч о промени симбола овог града чије најстарије писмено помињање потиче из 1408. у Архиву Дубровачког музеја, већ само о начину примена симбола ове шестовековне постојбине:

„Одлуком у складу са Законом о локалој самоуправи предвиђено је да Скупштина града има своје симболе и даје сагласност на употребу имена, грба и других обележја града. Одлуком која ће се сутра наћи на скупштинском дневном реду предвиђа се да грб без посебне сагласности употребљавају само Скупштина града, Градско веће, председник и заменик председника Скупштине града, председник и заменик председника Градског већа, секретар, градоначелник, заменик градоначелника и Градске управе града Чачка”, истиче Петковић у изјави за ГЗС.

Он напомиње да градске организације чији су оснивачи Чачак и јавна предузећа и установе која је образовала Скупштина овог места, имају право на службену употребу грба града, а остала правна лица које желе да користе тај грб морају претходно прибавити писану сагласнот Скупштине и могу га користити само у службене сврхе.

Иначе, садашњи амблем Чачка установљен је 26. јануара 2000. на заседању Извршног одбора Скупштине општине Чачак као рад аутора Радована Обрадовића, дипломираног графичког дизајнера из Београда. У „Историји Чачка” коју су 2009. објавили Горадн Давидовић и Лела Павловић описује се како је настало обележје овог средишта западне Србије:
„Основу грба чини уникатно обликована површина: горња силуета која симболизује силуету чачанске цркве у стилизованој форми, док средњи део садржи грб аутономне Кнежевине Србије. Отворена круна симболизје град као управно седиште од средњег века до савременом доба. Лавови који држе штит, један са круном, а други са калпаком, стоје на наковњу, симболу привредног развоја и симболизују јединство државне и локалне власти. На постаменту су укрштени топ са точком, што је симбол артиљерије које је учествовала у ослобађању града и мач који подсећа на средњoвековну прошлост овог града. На летни, изнад средњег штита и лавова, исписане су две најзначајније године у историји Чачка, 1408. година, као година када је сачуван најстарији писан помен помен града Чачка и 1815. година, када се одиграла Битка на Љубићу у граду Чачку, док је између њих исписан назив града Чачак. У средњем штиту са црвеном подлогом налази се крст са четири оцила. На ленти грба стилизовано је Мирослављево јеванђеље у белој боји. Боја основне површине грба је византијско плаво.”

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak grb koriscenje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.009.483 посета
Тренутно на сајту: 884 посетилац(a)