Др Пајовић: По последњим параметрима епидемиолошка ситуација се стабилизује 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Др Пајовић: По последњим параметрима епидемиолошка ситуација се стабилизује
Trenutno na sajtu: 406       |       Podeli:
14.02.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Као што смо видели из званичних државних медија, саопштења из Института, Министарства,
Фото: ГЗС

Кризног штаба, сматрамо да је пик овог таласа у пролазу за наш округ, рекао је др Аксентије Тошић, директор Завода за Јавно здравље.

„У претходних десетак, петнаест дана када смо имали велики број позитивних и број пријема у болницу и хоспитализованих особа и када смо радили на дневном нивоу више од 1000 тестова, наравно, нису сви били позитивни, током јучерашњег дана, радили смо четири пута мање значи 250, без потребе за тестирањем становништва који имају одређене симптоме потребе и тако даље су пале. Значи, онако како је нагло кренуло, почетком прошлог месеца када се број инфицираних за неколико дана дуплирао. Надамо се да ћемо сада имати мање и првих и контролних прегледа, пријема у болницу као и новопозитивних”, рекао је др Тошић.

Он је истакао да што се тиче саме логистике, набавке, редстава, материјала, везано за тестирање, врсте тестова, вакцинацију, и заштитну опрему, то функционуише месецима уназад беспрекорно.

Нема повећања хоспитализованих пацијената ни у Горњем Милановцу, ни у Чачку, у Ивањици је затворен привремени болнички смештај у „Анемији”, тако да се ви пацијенти из Ивањице довозе у Чачак, али и поред тога нема повећање примљених пацијената.

„Данас је 14. фебруар, 19. прошлог месеца имали смо 703 прегледа у нашој ковид амбуланти, од који су 390 била прва, након тога седмица где се тај број креће између 600 и 700 првих прегледа и ти бројеви полако почињу да падају крајем јануара. У Дечијем диспанзеру кроз Ковид амбуланту, стање је врло стабилно, раније се број кретао од 100 до 120 укупних прегледа, јуче 27, ни једно дете није позитивно , прекјуче око 40 прегледаних двоје позитивно. Генерално се може рећи да се ситуација стабилизује”, рекао је др Александар Пајовић директор Дома здравља.

Оно што није добро , то је одзив грађана на вакцинацију, био је циљ 40 000 вакцинисаних, пређено је и 50 000, али последњих дана бележи се спорадичан долазак за прву вакцину. Тај број се креће од једне до две вакцине, пет, осам, 30 до 40 дневно друге и треће дозе, што значи да кад би грађани одлучили на имунизацију дошло би се до краја и овог таласа, као и епидемије.

„У Дому здравља се бележи и даље велики посао, ради се доста тестова, оптерећена је лабораторија, оптерећене су наше колеге на Општој медицини, патронажне службе, кућно лечење, али у свако случају, доста је лакше, него што је било. Број инфицираних здравствених радника се одржава, сада око 15%, враћају се на посао, има довољно опреме. У претходном периоду био је велики број анализа у лабораторији, као и огроман утрошак средстава, али то су ствари које прате пандемију”, појаснио је др Пајовић.

Мамограф више не ради, дошло је до неког квара, очекује се нови апарат, на преглед је дошло више од 2 000 жена.

„Што се тиче заинтересованости и свести наших суграђанаки када је овај бвид прегледа у питању, може се рећи да је осредње. У популацији од 49 до 69 година је 16 000 жена, нисмо очекивали да ће све доћи, али рачунали смо око 30%, што значи да је било око 2 000”, закључио је др Пајовић.

ГЗС

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


radni tim cacak covid 19

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.440.160 посета
Тренутно на сајту: 407 посетилац(a)