Град суфинансира уређење фасада у првој и другој зони 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Град суфинансира уређење фасада у првој и другој зони
Trenutno na sajtu: 720       |       Podeli:
07.02.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Одлуке о условима и начину суфинансирања уређења фасада сада ће обухватати не само објекте у екстра зони, већ и првој и другој,
Директорка Градске стамбене агенције Бранкица Јелић, фото: РИНА

по предлогу Градске стамбене агенције Чачак која је ову измену предложила Градском већу.

„Циљ је да се град осавремени и да градске фасада личе на лепа платна као и да се поспеши енергетска ефикасност зграда у градској зони. Наиме ове зоне уподобљене су одлуком о грађевинском земљишту и имамо јединствену одлуку о улицама које су њима обухваћене. Одлуком које је донета још 2017. предвиђено је да Градска стамбена агенција расписује јавни позив где се могу јавити све стамбене заједнице као и град Чачак који газдује појединим објектима у ове три зоне, да поднесу пријаве за учешћу у суфинансирању . Након чега ће комисија која је за то именована Градском већу подноси одговарајући програм на усвајање и поделу средстава одабраним институцијама. Ограничење постоје, оно су такође донета те године, и реч је о две категорије, када се ради о објектима у јавној својини и у приватној или мешовитој својини. У првом случају суфинансирање се креће до 100 процената, а у другом до 50. Тако да ако субјекти буду узели учешће у већем проценту биће конкуретнији у односу на остале”, рекла је данас након састанга Градског већа где је ова одлука усвојена, директорка Градске стамбене агенције Бранкица Јелић.

Према њеним речима ово није обавеза већ могућност која се даје грађанству да препозна своју шансу да своје објекте, у приватном власништву ако је реч о кућама или стамбеним заједницама где су станари откупили своје станове, уподобе новом начину живот а и као би сам град био лепши.

„Услове одређује законодавац и Градска управа за урбанизама као и надлежне службе. Свако ко буде конкурисао на јавни позив мораће да приложи финансијски план и неки вид свог пројекта и идејно решење, па ће стручни тим оцењивати да ли финансијски план одговара стварном стању на терену. Овом одлуком само се опредељују критеријуми за рад, а да ли ће она бити спроведене ове године или наредних, зависи од финасијског плана агенција и буџета града Чачка. У овом тренутку из буџета нису опредељена средства, али очекујемо да ће ребалансом наредних година то бити. У претходном периоду Градска стамбена агенција Чачак спровела је успешно поступак за доделу средстава за суфинансирање за потребе енергетске санације и решења фасаде у економској школи у Чачку”, казала је Јелић.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.970.507 посета
Тренутно на сајту: 720 посетилац(a)