Богатом сланом и слатком зимницом, породица Роговић чува квалитет наших традиционалних специјалитета 


Danas u Srbiji veoma toplo: Najviša dnevna temperature do čak 33 stepena              Sutra otvaranje nove pumpe na auto - putu „Miloš Veliki” u smeru ka Beogradu              Grejna sezona zvanično se završava danas              Da su danas lokalni izbori u Gornjem Milanovcu SNS osvojila bi više od 53 odsto glasova             

 
Богатом сланом и слатком зимницом, породица Роговић чува квалитет наших традиционалних специјалитета
Trenutno na sajtu: 348       |       Podeli:
08.10.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Двориште и кућа породице Роговић из чачанског насеља Љубић већ данима мирише на печене паприке.
Ивана Роговић, Фото: ГЗС

У спремању зимнице учествује цела породица.

Алекса Роговић

Уместо да попут својих вршњака слободно време проводи на сеоском игралишту или у градском кафићу, Алекса Роговић помаже својим родитељима. Овај вредни 15-огодишњак након школе, прионе на захтеван рад спремања ајвара од печене паприке.

„Након печења, паприка мора добро да се да се ољушти, да нема семенке ни љуске, самеље се и пржи. Ово јесте захтеван посао, али помажем родитељима колико могу и борим се", каже средњошколац Алекса Роговић.

Домаћица Ивана није случајно у овом послу. Са својим супругом и синовима спреми на стотине тегли ајвара по бакином рецепту. У сваку теглу, каже, уткани су стрпљење, труд и рад са љубављу.

„За добар ајвар пре свега потребна је квалитетна паприка прве класе, а да бисте препознали домаћи прави ајвар, он мора бити добро упржен. Мора да буде довољно слан, од чисте печене паприке, без додавања патлиџана или барене паприке. Ајвар мора бити кремаст , лепо мазив и добро упржен, а готов је када се види дно шерпе. Мора се куватхи два сата”, каже искусна домаћица Ивана Роговић.

Поред ајвара од печене паприке, као специјалитета куће, Роговићи спремају и осталу сезонску зиницу, краставчиће, туршију, парадајз и у народу познату, шарену салату.
Домаћин куће највише брине о набавци квалитеног поврћа, али и воћа, јер Роговићи припремају и слатку зимницу,па је њихов домаћи шпајиз пун слатког и џемова од свих врста воћа .

 Миладин и Ивана Роговић

„Воће и поврће набављамо од наших пољоипривредних произвођача овде у Моравичком округу, купус узимамо из Мрчајеваца, паприку из Заблаћа, шљиву и остало воће подно Каблара. Чачански крај препознатјљив је по квалитетном волћу и поврћу, па немамо проблеме у набавци”, објашњава домаћин Миладин Роговић.

 

Ова сложна породица успела је да сво здравље нашег поднебља спакује у тегле, а својим знањем и искуством Роговићи су сачували квалитет наших традиционалних специјалитета.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Porodica Rogovic sprema tradicionalnu srpsku zimnicu lubic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.109.842 посета
Тренутно на сајту: 348 посетилац(a)