Чачак и Крушевац на поштанским маркама 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Чачак и Крушевац на поштанским маркама
Trenutno na sajtu: 380       |       Podeli:
09.03.2020 | 0 коментар(а)



Пошта Србије у 180. години постојања наставља промоцију српских градова.

Крушевац и Чачак, градови богатог културно - историјског и споменичког наслеђа и разноврсне туристичке понуде, наћи ће се на поштанским маркама у пригодном филателистичком издању Градови Србије, које ће Пошта Србије пустити у оптицај 10. марта.

Тиме, Пошта Србије у оквиру обележавања 180 година постојања, наставља да промовише знаменитости српских градова.  Средњевековна српска престоница, Крушевац, представљен је препознатљивим мотивима града, сведочанствима богате средњевековне историје и наслеђа још од 1371. године, када га је кнез Лазар саградио, одабравши га за своју престоницу.

На марки је симбол града – Споменик косовским јунацима, на Светској изложби у Паризу 1900. године златном медаљом  реда награђено дело вајара Ђорђа Јовановића; на вињети и коверту мотив је црква Лазарица, место причешћа српске војске пред одлазак у Косовски бој, а на максимум карти представљен је споменик кнезу Лазару. 

Чачак је град који се сврстава међу веће градове у Србији, са препознатљивом архитектуром и богатим споменичким наслеђем. У граду Чачку се налазе бројни споменици културе, сакрални објекти и установе културе од националног значаја – Народни музеј, Храм Вазнесења Христовог из XII века, Уметничка галерија „Надежда Петровић”.

Познати археолошки локалитети и културно - историјски споменици у Чачку су Римске терме, Меморијални комплекс на брду Љубићу, Споменик ратницима Првог светског рата – Четири вере. 

Марка има за мотив Трг са фонтаном, на вињети и коверти је Храм Светог Вазнесења Господњег из XII века, а на максимум карти је споменик Надежди Петровић, једној од најстакнутијих представника овог града Западне Србије.

Две поштанске марке у шалтерским табацима са вињетом у средини, имају номиналне вредности од по 81 динар. Издање садржи и два пригодна коверта првог дана (ФДЦ) и пригодан жиг, као и две максимум карте. Пошта Србије је ово издање приредила уз стручну сарадњу туристичких организација Крушевца и Чачка, док је графичка обрада издања дело академске сликарке Анамари Бањац креатора марака у Пошти Србије. 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK KRUSEVAC POSTANSKE MARKICE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.258.180 посета
Тренутно на сајту: 380 посетилац(a)