Безбедно 900 хектара моравске оранице 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Безбедно 900 хектара моравске оранице
Trenutno na sajtu: 884       |       Podeli:
14.05.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - После два месеца завршава се прва фаза уређења обале Западне Мораве у Заблаћу,

а према речима директора ЈП „Србијаводе” Горана Пузовића до јесени ће бити заштићен цео локалитет.

„Влада РС је издвојила 22 милиона за санацију јер су велике пољопривредне провршине биле угрожене, остало је још 150 метара за које ћемо до јесени наћи средства, тако да људи овде могу безбедно да се баве пољопривредном производњом а и да њихове породице живе сигурније него до данас”, наводи Пузовић.

Директор „Србијаводе” истиче да се на оваквим местима деценијама експлоатише шљунак и песак и да је то случај и у сливу Велике и Јужне Мораве, а ово су последице.
Пузовић додаје да после санације треба плански вадити шљунак и песак како не би угрожавали пољопривреду.

Mилун Тодорвић и Горан Пузовић, фото: Глас западне Србије

„Такође, битно за Чачане је да крећемо са заштитом Борчеве хале за месец дана, док град заврши техничку документацију, а средства су издвојена. Наши планови су и река Чемерница, где смо сада у припреми идејног решења и до августа након издавања грађевинске дозволе моћи ћемо из кредита Светске банке ући у реализацију пројекта. Очекујемо да систем за наводњавање Парменац-Катрга до јесени распише тендер и да се крене у прву фазу, од бране па низводно 6 км. Радићемо и секударну мрежу, тако да ћемо имати око 250 до 300 хектара обрадивих пољопривредних површина стављених у систем. Канал је дугачак 22 километара, а са градом радимо на планској документацији, да ли треба да остане отворен канал или неко друго техничко решење”, рекао је Глишић.

Градоначелник града Чачак Милун Тодоровић захвалио се Влади РС, премијерци Ани Брнабић и директору ЈП „Србијеводе ” Горану Пузовићу и сарадницима који су веома ефикасно урадили елаборат и пројекат санације обале Западне Мораве у Вапи и Заблаћу.

„На данашњи дан пре четири године имали смо катастрофалну поплаву на територији целог Чачка. Овде је било 750.000 хектара под водом. Ова еколошка катастрофа а и деценијска експлоатација шљунка довело је до тога да вода сама нађе најближи пут и мења корито. Овим насипом ми штитимо 900 хектара плодне површине, али не само Вапе и Заблаћа него и низводно Кукића, Мршинаца. Србијаводе су већ у јануарау месецу ставиле у свој план ову деоницу. Мештани, а не само пољопривредници ће моћи да буду сигурни у својим кућама да се неће поновити 2014. и 2016, када су процењене штете се кретале око 220 милиона динара у пољопривредним производима”, каже Тодоровић.

Према његовим речима постоје још две критичне тачке, Борчева хала и Пријевор-Трбушани, за које је „Србијаводе” припремила 40 милиона динара.

„Град Чачак је прошле године урадио доста тога на уређењу корита вода другог реда. У Јежевичку реку инвестирали смо 3 милиона динара у дужини од 2,5 км. Радове на каналу Парменац-Катрга очекујемо до краја године, а наредних и наставак друге и треће фазе. Велики приоритет је и река Чемерница”, рекао је Тодоровић.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.013.084 посета
Тренутно на сајту: 884 посетилац(a)