Тајанствени тунел у Ражани, нико од мештана не зна о чему се ради 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Тајанствени тунел у Ражани, нико од мештана не зна о чему се ради
Trenutno na sajtu: 332       |       Podeli:
03.11.2022 | 0 коментар(а)



Косјерић - Живописно село Ражана смештено на пола пута између Косјерића и Двчибара некада

је важило за најромантичније, јер је управо скоро свака кућа имала у дворишту фењере који кад би се током вечерњих сати упалили давали би феноменалан призор. Ипак, међу мештанима ово село познато је и по једној мистериозној рупи за коју нико са сигорношћу не зна како је настала и чему служи. Истраживачком послу приступио је спелеолог Борис Станојевић из Београда.

"Знало се да постоји на том месту тунел, међутим како је дно тог тунела проваљено, постављало се питање да ли је у ствари то пећина. Довео сам тим спеолога који су на основу камења које сам им приложио констатовали да то није кречњачка пећина, већ да постоји могућност да је створена тектонским поремећајима земљишта. На једном снимку се лепо виде подграде које су карактеристичне за спелеолошке објекте", рекао је Борис за РИНУ.

Према причи старијих мештана, копање тог мистериозног тунела започели су Французи који су пролазили овим крајем. Међутим, Други светски рат је прекинуо наставак изградње.

"Тако су се некада правили тунели, из два дела. Направе се два отвора један испод другог, два пута по два ипо метра и тако када их саставе добију отвор ширине пет метара. Међутим, дешава се то да је тунел остао незавршен и да се временом запушио, због тога се видео само горњи ниво. На неколико места се таваница провалила, а због спољних киша те рупе су се напуниле водом и створиле језеро које је кристално чисто, али је је јако неприступачно и због велике висине може се сићи само уз пратњу и помоћу великих мердевина или ужади", каже Борис.

Кроз овај тунел може се кретати само у дубоким гуменим чизмама и уз помоћ ласера, а на путу се налазе и многе препреке. Према проценама спелеолога који су овде извршили истраживање необичан отвор у селу Ражана дубок скоро 800 метара.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


KOSJERIC RAZANA TUNEL JEZERO

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.479.314 посета
Тренутно на сајту: 333 посетилац(a)