Модерна воденица поточара на Атеничкој реци чувеног доктора Петровића датира из XIX века и једна је од ретких која још увек меље 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
Модерна воденица поточара на Атеничкој реци чувеног доктора Петровића датира из XIX века и једна је од ретких која још увек меље
Trenutno na sajtu: 382       |       Podeli:
28.01.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Воденице поточаре спадају међу ретке објекте које су људи створили да им служе, а да при том не угрожавају животну околину.



На Атеничкој реци с краја XIX и почетком прошлог века жито је млело чак 17 воденица, а данас раде две од којих је једна чувеног доктора Бранка Петровића, интервентног радиолога и једна је од ретких у западној Србији која још увек меље.

 

Др Бранко Петровић, интервентни радиолог и кардиохирург, фото: ГЗС


„Воденицу је мој деда 1939. године из неког пређашњег стања где слике нема, претопостављам да је била дрвена, као и све тада преуредио у овај велики нетипичан за воденице у то време”, објаснио је др Петровић.


Некада су поточаре у овом подјеличком крају хлебом храниле стотине породица.
„Из драгачевског краја преко Јелице, долазио је кукуруз на млевење, али временом се променила комплетна ситуација, ова воденица постаје воденица најбоље локације најближа граду, од центра Чачка на свега три километра", казао је он.
Медицина је др Петровићу велика љубав, а поточара са каскадама и радни крај важан део његовог живота.


„Мој отац није радио у воденици, а ја јесам кад није било воденичара у неком тренутку. Желим да та воденица остане, ако дочекам пензију, активираћу се у рад ове воденице", закључује Петровић.


Брачни пар Величковић више од деценије ради у воденици доктора Петровића, кажу да људи долазе из читавог Моравичког округа, а приче које смо сви слушали у детињству никако нису истините, јер ово двоје људи услед великог посла неретко и преноће на радном месту.


Поред производње брашна, воденице су некада уз цркву и школу сматране најважнијим објектом у насељу, а често су им приписиване и мистичне моћи.


Прилог емитован у вестима Б92:


ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VODENICA ATENICKA REKA DR BRANKO PETROVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.277.879 посета
Тренутно на сајту: 383 посетилац(a)