Влада усвојила Уредбу: Таксистима по 8.000 евра субвенције за нова возила 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Влада усвојила Уредбу: Таксистима по 8.000 евра субвенције за нова возила
Trenutno na sajtu: 247       |       Podeli:
30.12.2019 | 0 коментар(а)



Влада Србије усвојила је уредбу по којој ће таксисти моћи да набаве нова возила уз субвенцију државе од по 8.000 евра. Један од услова је, међутим,

да ново такси возило мора имати вредност не мању од 13.000 евра.

Београдски таксисти су у октобру дуже од две недеље блокирали улице главног града са само једним захтевом – поштовање Закона о превозу путника у друмском саобраћају што је, по њиховим тврдњама, значило забрану пословања компаније ЦарГо. Протест је прекинут након разговора са председником Србије Александром Вучићем, који је најавио да ће им држава понудити субвенције.

Влада је на седници одржаној у четвртак донела Уредбу о условима и начину спровођења субвенционисане набавке путничких возила за потребе обнове возног парка такси превоза као јавног превоза, у којој се наводи да ће субвенција по једном возилу износити 8.000 евра.

Прописан је и низ услова за добијање дотације од државе. Како се наводи у Уредби, вредност новог путничког возила чија се набавка субвенционише мора имати вредност не мању од 13.000 евра. Такође, помоћ из буџета се додељује за куповину аутомобила који имају "потпуно електрични, хибридни или погон на компримовани природни гас" или "задовољавају најмање еуро 6 стандард у погледу емисије издувних гасова".

Услов је и достављање доказа да је такси превозник измирио све доспеле обавезе по основу јавних прихода, односно да је закључио споразум о репрограму о исплати пореског дуга, с тим да тај дуг не може да износи више до 500.000 динара.

Да би користио субвенцију такси превозник дужан је да пре њене исплате, плати износ у види од најмање 15 одсто од купопродајне цене новог возила на име учешћа за наменски кредит или лизинг.

Право набавке нових возила имају такси превозници који обављају ту делатност најмање годину дана од дана ступања на снагу ове уредбе, а субевнционисана набавка њихових возила спроводиће се наредне три године.

Таксисти су дуже од две недеље блокирали улице Београда, а одлуку о обустави протеста донели су након разговора са председником Србије Александром Вучићем.

„Констатовали смо где су све проблеми. Оно што је договорено и што ћемо сада пратити из дана у дан, јесте да ће држава заиста стриктно примењивати све законске оквире када је у питању нелегални превоз путника”, рекао је Бјелић након састанка.

Он је поновио да сматра да су таксисти били „максимално кооперативни” претходних 11 месеци, а да је протест био „изнуђен”. Додао је да таксисти више неће упирати прстом у појединце из институција и да ће одлуку о судбини ЦарГо-а донети државне институције.

Председник Србије је, говорећи о одлуци представника такси удружења да прекину блокаду центра Београда, рекао да је за грађане најважније да је "процес одблокиран".

"Разговарао сам с људима, молио их већ данима индиректно, а данас и директно (да не блокирају Београд), и хвала им на разумевању. Нама остаје тежак посао, знате сви о чему се ту ради. Таксисти су потпуно посвећени унапређењу своје службе, томе да њихова услуга буде на највишем нивоу, а држава је спремна да им понуди субвенције за то", рекао је председник Србије.

ГЗС / Инсајдер




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.923.293 посета
Тренутно на сајту: 248 посетилац(a)