Продужава се Уредба о ограничењу цена намирница, данас стартује мера државне помоћи 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Продужава се Уредба о ограничењу цена намирница, данас стартује мера државне помоћи
Trenutno na sajtu: 380       |       Podeli:
24.01.2022 | 0 коментар(а)



Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић изјавио је данас да Радна група Владе Србије разматра продужетак
Продужава се Уредба о ограничењу цена намирница, данас стартује мера државне помоћи, Фото: РИНА

важења Уредбе о ограничењу цена основних животних намирница.
"Рок важења уредбе је до 10. фебруара. Имамо Радну групу и разматрамо да то продужимо за још један временски интервал, дакле поскупљења неће бити", рекао је Недимовић гостујући на ТВ Првој.

Истакао је да на тржишту Србије има довољно азотних ђубрива за зимску прихрану пшенице.

"Наредне недеља стиже још 70.000 тона уреје, тако да ћемо имати и за кукуруз. Србија ће имати свих 400.000 тона вештачких ђубрива на располагању", најавио је министар пољопривреде.

Недимовић је рекао да ће данас стартовати мера државне помоћи за набавку минералних ђубрива.

"Са 10 пословних банака смо договорили меру за набавку ђубрива. Ради се о краткоричним кредитима до три године са грејс периодом који може да буде до годину дана. То произвођачи договарају са банком, а држава финансира комплетну камату. Тако да вас тона ђубрива ако је 920 евра, када узмете овај кредит и ако купујеш за кеш, кошта 850 евра, што значи да око 70 евра по тони држава плаћа", објаснио је Недимовић.

Друга мера помоћи је укидање царине од 10 одсто за набавку азотних ђубрива из трећих земаља, односно из арапских и далекоисточних земаља где ових ђубрива има довољно.

"Цена уреје је била 620-630 долара по тони пре три-четири дана у Констанци и у Балтичким лукама. То ће да буде у Србији за три-четири дана и цене ће још да падају", рекао је Недимовић.

Министар је додао да је тренутно цена пшенице за жетву крајем јуна и почетком јула већ достигла 28 динара плус ПДВ, што је готово двоструко више него прошле године.

Недимовић је изнео податак како је цена производње пшенице повећана за 50 до 56 процената у односу на прошлу годину, али је напоменуо да је цена пшенице на берзи повећана за 90 одсто.

 

 

 

 

ГЗС / Танјуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


NEDIMOVIC OGRANICENJE CENE NAMIRNICE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.503.624 посета
Тренутно на сајту: 381 посетилац(a)