Успешно Дисово пролеће у Београду 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Успешно Дисово пролеће у Београду
Trenutno na sajtu: 462       |       Podeli:
22.05.2018 | 0 коментар(а)



Поводом завршних 55. Дисових свечаности, Градска библиотека је у понедељак,

21. маја 2018. у Српском књижевном друштву београдској публици представила овогодишње лауреате Дисове награде, Награде „Млади Дис”, Награде за есеј о Дису, као и издања 55. Дисовог пролећа: књигу песама „Сунце и лед”, добитника Дисове награде Ђорђа Нешића, 49. број часописа „Дисово пролеће” и каталог изложбе „Дим и прашина”, аутора мр Маријане Матовић. Такође, истог дана организован је програм у коме су учествовали представници чачанске Библиотеке, у оквиру Београдског фестивала поезије и књиге „Тргни се! Поезија”, који организује Удружење „Трећи Tрг”.

Директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” др Богдан Трифуновић захвалио је учесницима програма и казао да је будућност поезије обезбеђена, да негују модеран песнички израз, али и да се обнавља сећање на песнике који представљају најзначајнија имена српске поезије.


,,И ово Дисово пролеће поетски простор Србије је употпунило са новим публикацијима, а збирка поезије из наше едиције Књига госта која је посвећена лауреатима Дисове награде, ове године је по први пут штампана у тврдом повезу. Тиме на један симболичан начин челичимо нашу поезију, а лист „Дисово пролеће” излази 49. пут и посвећен је овогодишњем добитнику награде. Обогаћен текстовима посвећених Владиславу Петковићу Дису, али и програмима које су обележили овогодишњу Манифестацију, која траје више од два месеца. Каталог представља својеврсно ишчитавње Нешићевих стваралачких корена и дела његовог плодног рада”, казао је Трифиновић.

Библиотекар Марија Радуловић говорила је о песниковој биографији, Дисовим свечаностима и одлукама које је донео жири за све три награде, као и конкурсима за литерарне радове који се сваке године расписују за ученике основних и средњих школа МО, истичући да се тиме, Дису у част, негује и чува и слави поезија.

Значај „Дисове награде” истакао је и председник жирија проф. др Радивојe Микић, осврнувши се на претходне добитнике, додајући да је и Нешић ушао у ред најбољих савремених српских песника.



„У својим првим књигама био је близак неоавангардном песничком изразу, али Нешић је од  1995. године направио поетички заокрет, окренувши се традиционалним песничким облицима и тематици која је најподеснија да изрази једну апартну и егзистенцијалну и колективну позицију. Он представља мост са традицијом”, између осталог је рекао проф. др Микић.

Након тога се публици обратио и песник Ђорђе Нешић, захваливши чачанској Библиотеци на лепо опремљеним публикацијама, књизи „Сунце и лед” и рекао да после речи председника жирија он нема шта много да дода, заправо да ће казивањем своје поезије рећи највише. Одабрао је из шестог дела књиге ,,Пухор пепела“, песму „Здравица Захарији Орфелину” и из седмог дела збирке ,,Како се увис стреми“, песме „Виноград” и „Буре”.

Када је реч о Награди „Млади Дис”, председник жирија проф. др Предраг Петровић истакао је да задатак нимало није био лак, с обзиром на то да су се четири рукописа посебно издвојила, ипак рукопис под шифром „Onism” Далибора Томасовића понео је ово значајно признање и „одликује се необичном, може се рећи заумном сликовитошћу која је налик полусневању других светова”. Потом је и награђени Далибор Томасовић прочитао избор из свог рукописа.

Председник жирија за Награду за есеј о Дису др Светлана Шеатовић истакла је да иако није пристигло много радова на конкурс да су есеји врло квалитетни и оригинални. Првонаграђени рад „Дисово сабеседништво са Шопенхауеровом филозофијом”, аутора Саше Козића је „есеј који се издвојио добрим интердисциплинарним приступом у коме је свеобухватно указано на везу Дисове поезије и филозофије Артура Шопенхауера”, рекла је др Светлана Шеатовић.


Након представљања награђених и издања 55. Дисовог пролећа, у Српском књижевном друштву је одржан и други програм, а у оквиру Београдског фестивала поезије и књиге „Тргни се! Поезија”. Овогодишњи мото Међународног фестивала је „Да ли си ти блесак” и посвећен је чачанском завичајном песнику Александру Ристовићу. Уредник фестивала Дејан Матић био је модератор програма у коме су учествовали директор Градске библиотеке др Богдан Трифуновић, који је и овом приликом представио тек објављена издања 55. Дисовог пролећа и библиотекар Марија Радуловић која је истакла да је организација програма сваке године обогаћена и новим садржајима, а да већ другу годину за редом на Дисовом пролећу чачанској публици се представљају песници из иностранства који учествују на Београдском фестивалу „Трги се! Поезија”. Удружење „Трећи трг” је организатор фестивала и јучерашњи програм посветило је прошлогодишњој добитници „Дисове награде” Јовани Маројевић, а о њеној збирци „Убери ме” говорила је чланица жирија за Награду „Млади Дис” Соња Миловановић.

Након два програма, према утисцима учесника, а и публике може се рећи да је представљање Дисовог пролећа у Београду било успешно.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.111.800 посета
Тренутно на сајту: 462 посетилац(a)