Свечаност на Катићима о Видовдану: 210. година од победе против Турака на Кукутници 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Свечаност на Катићима о Видовдану: 210. година од победе против Турака на Кукутници
Trenutno na sajtu: 329       |       Podeli:
24.06.2019 | 0 коментар(а)



Катићи - На Видовдан, 28. јуна ове године у ОШ „Мићо Матовић” на Катићима у ивањичком крају биће промоција књиге - Спомен Боја на Кукутници.

Аутори - приређивачи књиге су Шареничани рођени подно планине Кукутнице, Сретен М. Караклајић који живи у Чачку и Милан Р. Милошевић који живи у Београду, познати заљубљеници родног краја. Књига је побудила велико интересовање мештана, познатих и признатих људи овог дела Старог Влаха, тако да се очекује велики скуп на промоцији, која ће бити пропраћена пригодним забавним програмом, уз учешће изворних народних група са песмама овог краја и незаобилазну свирку трубача. Биће присутан народ из Шареника, Бјелуше, Брекова, Добрача, Брезове, Мочиоца, Кушића, и Штиткова, односно скуп познатих и виђенијих људи општина Ивањице и Ариља, и шире из Моравичког и Златиборског округа и свих оних који су на неки начин везани за овај крај.

Далеких година у доба Првог српског устанка, славни вожд Карађорђе упалио је луч слободе у Шумадији и пренео устаничку ватру у Старовлашки крај. Успели су да протерају Турке преко јаворских висова, који су намеравали да спрече спајање Србије са Црном Гором. Година 1809. била је веома бурна нарочито на југозападном фронту Србије, на подручју Старог Влаха. Историјски је забележено да се на планини Кукутници одиграо значајан бој између Турака које је предводио озлоглашени Сулејман паша Скопљак, и срских устаника које је предводио војвода Милош Обреновић.

Сулејман паша Скопљак је искористио Карађорђеву наредбу о повлачењу дела српске војске према југу Србије и преузео противофанзиву. Вожд Карађорђе је братски сарађивао са црногорским владиком Петром Петровићем, тако да је приликом повлачења ојачао своје војне редове са 300 неустрашивих Дробњака из Црне Горе. Зна се да је српска војска нанела тежак пораз Турској на Кукутници, и Турци су поново протерани преко Јавора. Познато је да је Сулејман паша Скопљак рањен у овом боју и да је погинуо чувени јунак Јован Шубалија са својих тринаест Дробњака. Колико је значајан овај бој говоре и две епске песме, Бој на Кукутници и Спомен од Боја на Кукутници. Песме је забележио владика жички Јоаникије Јања Нешковић рођен у селу Миланџа подно планине Јавор, а песме је објавио Вук Караџић у својим сабраним делима.

Кукутница

Током два века Бој на Кукутници пао је, може се рећи, у дубоки заборав. Ретки су историчари који су га помињали, а о самом боју остало је мало писаних трагова. Не желећи да се овај бој заборави, родила се идеја потомака подно Кукутнице да се након 200 година својим славним прецима поменом одуже.

Потомци славних предака на челу са Сретеном М. Караклајићем донели су одлуку о подизању Спомен обележја на Кукутници и обележавању два века од овог значајног догађаја. Донету одлуку прихватила су руководства општина Ивањице и Ариља, јер се бој одиграо на планини Кукутници која припада једним мањим делом општини Ариље, односно већим делом општини Ивањица. Споменик је откривен на Кукутници 30.8.2009 године на свечаности поводом 200 година од боја на Кукутници заједничким снагама општина Ивањице и Ариља у организацији Сретена М. Караклајића. Свечаности је присуствовало преко 1.000 виђенијих људи из Моравичког и Златиборског краја.

Аутори – приређивачи прикупили су за књигу одређене писане трагове који су у току протеклог времена забележени. Ношени знатижељом будућих читалаца и поштовалаца наше прошлости наметнула се потреба да се све истакнуте старешине и знаменити јунаци који су учествовали у овом боју појаве на страницама ове књиге. Читалац ће осетити и сагледати трновит пут и велики труд како би Спомен обележје угледало светло дана на Кукутници. Књига је наш допринос у борби против заборава наше славне прошлости, дуг према нашим прецима и да се никада не забораве. Садржина књиге је подељена у више одељака по одређеним целинама. С обзиром да је дат велики публицитет у медијима о свечаности поводом 200 година од боја, то смо у књигу уврстили један део текстова значајних аутора. У књизи се налазе биографије најпознатијих старешина и јунака у овом боју, као и биографије познатих људи који су присуствовали свечаности на Кукутници. Књига садржи бројне фотографије устаника и људи са прославе. Фотографије су у боји и већину је снимио Милан Р. Милошевић.
Издавачи књиге су браћа Караклајићи, Сретен и Радојле, рођени испод Кукутнице, познати покретачи и донатори више културних манифестација родног краја.
Биће то још један величанствен скуп горштака, брђана и познатих људи овог дела Старог Влаха.

Књига ће делимично расветлити овај познати бој и отргнути од заборава овај важан догађај у новијој историји Србије за садашње и будуће генерације.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.363.994 посета
Тренутно на сајту: 330 посетилац(a)