Чачак домаћин такмичења младих талената 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Чачак домаћин такмичења младих талената
Trenutno na sajtu: 719       |       Podeli:
30.05.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Такмичење младих талената ове године биће по први пут организовано у Чачку у суботу 2. јуна. Свечано отварање заказано је у 10.00 часова у амфитеатру

Техничког факултета. Такмичење, које ће се одвијати на три локације, почиње у 11.00, а у 12:30 одбрана радова по секцијама. Резултати ће бити објављени у току дана.

Професор Светислав Марковић директор Регионалног центра за таленте Чачак, уз подршку Града стоји иза комплетне организације.
„Веома сам поносан што ће наш град бити домаћин младим талентима и што смо успели да на бази кадрова нашег округа направимо тестове за свих 12 дисциплина свих разреде. Овде се такмиче деца која иду у седми и осми разред основне школе и сва четири разреда средње. Тачно се квалификовало 399-оро деце из Србије, од тога 54 из нашег центра. Направили смо и бројне комисије, преко 60 чланова које ће вредновати њихове радове, такође професори са факултета и из наших школа”, каже Марковић.

Такмичење које се састоји из два дела, теста и истраживачког рада, који су деца већ урадила, организује се у 12 научних дисциплина и то из математике, информатике, хемије, физике, биологије, српског, књижевности, енглеског, психологије и заштите животне средине. Може се освојити 50 бодова на тестирању и исто толико на радовима.

„Сви који имају више од 90 бодова биће награђени дипломом. Деца која су са територије Чачка од града ће добити новчану награду. Што се тиче других привилегија, свршеним средњошколцима поједини факултети дају упис без пријемног испита исто важи и за основце. То није решено на нивоу Министарства и није генерално правило”, рекао је Марковић.

Он додаје да је циљ такмичења да се види шта су деца радила, јер се она селектују на почетку године, и одређује им се ментор. Једно дете може радити једну област.

Такмичење ће се одвијати на три локације, на Техничком факултету, Агрономском и у ОШ „Вук Караџић”.

Регионални центар Чачак постоји 20 година и један је од ретких активних центара у Србији. Сваке године има буџет обезбеђен од града Чачка са којим располаже.

„Нас у целокупном износу финансира град. У Србији постоје активних само 10 Регионалних центара, а држава врло мало улаже у њих. За 2017. Министарство је дало 170.000, а локална самоуправа је издвојила 2,5 милиона, онда вам је јасно о каквом се партнерству ради. А у уговору нам пише да се средства обезбеђују пола пола”, изјавио је Марковић.

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.074.699 посета
Тренутно на сајту: 720 посетилац(a)