Обележен дан Библиотеке општине Лучани у Гучи 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Обележен дан Библиотеке општине Лучани у Гучи
Trenutno na sajtu: 271       |       Podeli:
22.02.2018 | 0 коментар(а)



Гуча, Лучани - У препуној сали биоскопа Центра за културу и спорт општине Лучани у Гучи, обележено је 85 година

од оснивања Библиотеке општине Лучани. У првом делу програма публика је могла да чује нешто о историји библиотекарстава у Гучи, плановима за будућност. Све већи труд се улаже у објављивање књига завичајних аутора и њихову промоцију. Свако ко жели да изучава Драгачево или пише о њему у библиотеци ће наићи на помоћ у виду богатог завичајног фонда. Данас постоје други проблеми. Све више људи одлази, а број књига на полицама Библиотеке у Гучи одавно је прерастао број становника. Оно што радује јесте да, чак и у таквој ситуацији, књиге не мирују на полицама, што ће рећи да се много чита.

Као и сваке године Директор Библиотеке, доделило је награде најбољим читаоцима из предходне године и том приликом захвалио се великом броју присутних посетилаца и позвао их да још више користе услуге библиотеке. Плакету нај читалац за 2017.годину понели су:
Предшколска група деце вртића Бамби из Гуче, Павле Пртењак, Јован Јоровић, Урош Милошевић, Вељко Марковић, Вања Мићић, Милош Михаиловић, Милена Танкосић, Бранкица Тадић, Ивана Тимотијевић, Јована Броћић, Јелена Трнавац, Милена Броћић, Косана Поповић и Јелица Радичевић.

У другом делу програма о књизи „Спомени дужи од живота” Милоја Стевановића говорио је уредник Гвозден Оташевић, дугогодишњи новинар Политике. За ово дело рекао је да је то једна старосрпско- драгачевска бајка у наставцима, мудра по поруци, језгровита по слову, несвакидашња да јој равна нема.

То су приповетке из завичајног села као распевана и расплакана проза. Ту ћемо наћи због чега је баба Крстина отишла са овог света, са једном неоствареном жељом да добије фишек бомбона и због чега је отац Жарко снаху Наду дочекао речима „Да си скочила у Мораву можда би се некако докопала обале и тако се спасала. Ш њим ти спаса нема.”

Аутор књиге се обратио прво својој учитељици из првог разреда Основне школе, заслужној за његову љубав према писаној речи и народном језику, Љубинки Протић. Та љубав је учинила да прво занимање Милоја Стевановића буде учитељ.
Програм је уприличила и певачка група Драгачевке из Гуче.
Одломке из дела “Спомени дужи од живота”, Милоја Стевановића говорила је Марија Радуловић, библиотекар из Чачка.

Kњижни фонд ове куће тренутно броји 32.000 примерака. Књиге се набављају откупом Министарства културе, сопственом куповином, поклонима аутора или издавача. Библиотека има око 800 чланова, чију већину чине ученици Oсновне школе. Библиотека је радила у саставу Центра за културу, спорт и туризам а крајем 2008. Скупштина општине Лучани је донела одлуку о оснивању самосталне књижнице.

Глас западне Србије 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.791.445 посета
Тренутно на сајту: 271 посетилац(a)