Стефановић: Протести против изборног резултата су политички, иза њих стоји део опозиције 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Стефановић: Протести против изборног резултата су политички, иза њих стоји део опозиције
Trenutno na sajtu: 739       |       Podeli:
05.04.2017 | 0 коментар(а)



Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да протести који се одржавају на улицама више градова у Србији,

због незадовољства изборним резултатима су политички и организују их они који су на протеклим председничким изборима доживели пораз.

Стефановић је апеловао на грађане да имају стрпљења због блокаде улица и обустављања саобраћаја, јер окупљања нису пријављена и кретање окупљених се не може предвидети.

Истакао је и да никаквих мера против учесника протеста неће бити предузимане, да је Србија демократска земља и да свако има право да изражава своје незадовољство, те да их нико у томе неће спречавати док су та окупљања мирна.

Министар је, међутим, упозорио да се на скупове не уноси алкохол и да је у алкохолисаном стању могуће да неко направи неки изгред.

Стефановић је указао да је протекла изборна кампања и сам изборни процес били "најчистии и најмирнији", а да су одржани у демократском духу, потврдили су, како је рекао, и све домаће и међународне институције.

- Сви записници са изборних места су потписани, крупнијих ексцеса није било, а избори ће бити поновљени на само два од 10.000 изборних места -подсетио је Стефановић.

Приметио је да очито нико од ових који сада протестују није очекивао да ће актуелни премијер Александар Вучић на председничким изборима добити 56 одсто гласова, што је два милиона људи.

То је, како је рекао Стефановић, чак 40 одсто више од другопласираног кандидата.

О онима који су одбили један одсто, Стефановић је рекао да не жели ни да говори.

Само у Београду, подсетио је, Вучић је освојио 410.000 гласова, што је према његовим речима, рекордан резултат.

- Очигледно је да им је био план, да су мислили да ће (Вучић) добити мање гласова, па би онда тим протестима требало да кажу да ту нешто није у реду - рекао је Стефановић.

На протестима људи из штабова Јанковића и Јеремића

Поновио је да је реч о политичким протестима против чисте изборне кампање и изборног процеса и јасно изражене народне воље.

- Политички су због организатора. Нису пријављени. То није законито, али као што сте видели, на протестима је минимално присуство полиције. И премијер је сам рекао да је све у реду док су протести мирни - навео је министар.

Прецизира да се организатори тих политичких протеста појављују на Фејсбуку, Јутјубу и другим друштвеним мрежама, а међу њима су, напоменуо је: Бранко Миљуш, из изборног штаба Вука Јеремића, Марко Марка Живковић, син Зорана Живковића, затим Добрица Веселиновић и Марко Аксентијевић, Ђорђе Вукадиновић, Бошко Обрадовић, Никола Сандуловић, а слична је ситуација и у Лесковцу, на пример.

- Они су сви заједно организовали протесте и Саша Јанковић и Вук Јеремић. Само се они не појављују лично да не би изгледало као да је то политичка ствар. Али то јесу људи из света политике попут оних из Краљева, Крагујевца, Лесковца.. - рекао је.

На протестима и мрежама се појављују људи из штабова Јанковића и Јеремића, они исти који су се појављивали и у њиховим спотовима, рекао је министар.

За Стефановића је невероватно, каже, да они причају и протестују против диктатуре.

Упитан да коментарише писање медија да се међу протестантима налази Легијин човек, припадници ЈСО, да протестефинансира милијардер Џорџ Сорош који хоће рату Србији, Стефановић је рекао да не може да коментарише медије.

Протестују губитници избора

- Тачно да се на улицама појављују разни људи. Не желим да кажем да су они из криминалног миљеа. То је њихова слободна воља. Али да је ово високо политички скуп јесте - рекао је министар и поновио да протестују они који су изборе изгубили и то са великом разликом у резултатау.

Стефановић је рекао да овај протест не може да дефинише ни као студентски бунт, али је приметио да међу њима и деце која су први, други или трећи разред средње школе.

Додао је да је у рукама њихових родитеља да одлуче да ли ће им деца ићи на улицу.

- Дакле, док је год све мирно, полиција нема намеру да повреди било кога на било који начин, па чак и код ових непријављених скупова - јасан је министар и додао да мисли да не постоји безбедносна угроженост протестаната, али и чињеницу да полиција није у стању да их заштити јер је протест непријављен.

Приметио је, међутим, да је било шврљања споменика "Играли се коњи врани", где су исписани графити.

- Треба имати у виду да је реч о споменику који припада свим грађанима ове земље, па и ’зид плача" који је уништен иако је ту две године и никоме није сметао - навео је Стефановић.

Премијер у првој половини јуна

Стефановић очекује да ће већ у првој половини јуна Србија имати новог премијера, али нема информацију ко ће то бити и каже да је та одлука на новоизабраном председнику Александру Вучићу.

- Очекујем у првој половини јуна да ће бити седница Скупштине Србије на којој ће таква одлука бити донета. Најважније је за грађане Србије да Влада Србије потпуно функционише до тада - нагласио је Стефановић за ТВ Пинк.

Упитан да ли очекује да ће у влади седети нови министри, он је рекао да се тим не бави, те да није важно да ли ће бити нови или стари, већ да раде.

- Нити сам ја рођен у фотељи, нити сам незамењив и несмењив. Ако треба да обављам посао министра полиције - обављам, ако треба неко други, сасвим је у реду. Није нам фотеља дедовина. Свако од нас има прилику да ради, да покаже оно што може - истакао је министар.

Ко ће бити нови премијер, како каже, зависи од новоизабраног председника Србије Александра Вучића и додаје да је уверен да ће он, коме год буде поверио мандат за састав нове владе, учинити то у најбољем интересу грађана.

- Изградња институција, изградња државе која прави партнере, је нешто што је важније за грађане Србије од било каквих спекулација, а верујте да таква одлука није донета - рекао је Стефановић.

Нема разлога да Харадинај не буде изручен Србији

Министар полиције рекао је да је Србија доставила надлежном Апелационом суду у Колмару апсолутно сваки доказ о оптужбама против Рамуша Харадинаја за ратне злочине над Србима и да не види разлог да Харадинај не буде изручен Србији.

Упитан о изјави портпаролке француског суда Сандре ди Роса да одлука о захтеву Србије о изручењу Харадинаја неће бити донета на сутрашњем рочишту, већ највероватније поново одложена, Стефановић је за телевизију Пинк изјавио да је министарство правде Србије доставило све потребне информације и све што је француски суд тражио од Србије да би се изјаснио о оптужбама против Харадинаја.

- Доставили смо доказе за које ми мислимо да су веома чврсти. Не видимо разлог да Харадинај не буде изручен Србији, али то није у нашим рукама то је у рукама француског суда. Наредних дана ћемо имати информацију шта је то што суд додатно тражи, ако нешто тражи - навео је он.

Стефановић је подсетио да оптужбе Србије против Харадинаја нису политичке пририде, већ су то оптужбе за ужасне ратне злочине над Србима.

Истражно веће Апелационог суда у Колмару које одлучује о захтеву Србије за изручење Рамуша Харадинаја сутра највероватније неће донети одлуку о захтеву, већ ће је одложити за неко наредно рочиште, речено је Тањугу у том француском суду.

На седници суда која је заказана за четвртак у 13 сати, биће разматрани евентуални одговори српског Министарства правде на питања суда, прецизирала је у изјави за Тањуг портпарол суда Сандра ди Роса.

Упитана шта може да се очекује на сутрашњем заседању, она је навела да ће истражно веће вероватно одложити одлуку ради разматрања за неко наредно рочиште.

Министарство правде Србије је пре десетак дана проследило француском суду одговоре на додатна питања, које је дало српско Тужилаштво за ратне злочине које води истрагу против Харадинаја због сумње да је починио ратне злочине на Косову и Метохији.

Извор: Танјуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.084.026 посета
Тренутно на сајту: 740 посетилац(a)