Данас су Свети Врачи Козма и Дамјан 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Данас су Свети Врачи Козма и Дамјан
Trenutno na sajtu: 786       |       Podeli:
14.11.2020 | 0 коментар(а)



Српска православна црква 14. новембра обележава празник посвећен Светим бесребреницима

Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви или Врачи.

Свети Козма и Дамјан су рођени у Азији. Васпитани су у хришћанском духу и у младости су изучили лекарске вештине.
Људе су лечили бесплатно и убрзо су проглашени бесребреницима, јер за лечење нису узимали никакву надокнаду, строго поштујући Христову заповест „Бадава примисте, бадава дајите“ (Мт. 10, 8).

Толико су били опрезни у бесплатном лечењу да се једном приликом Козма наљутио на Дамјана што је од једне болеснице узео три јајета, а он је то урадио јер га је она претходно заклела Светом Тројицом.

После смрти светитеља, сахрањени су заједно у месту Фереману сходно откровењу Божјем, те остадоше чудотворци како за живота, тако и после смрти. Народ је наставио да их призива у болести и невољи и до данас.

Свети Врачеви су крсна слава многих српских родова и еснафа, пре свега лекара. Празник је увек 14. новембра, а у црквеном календару обележен је црним словом.

Данашњи дан је по народном веровању добар за молитву за оздрављење. Постоји и веровање да данас добро радити тешке физичке послове и да без преке потребе не треба излазити из куће.

 

Курир / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sveti vraci kozma damjan slava

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.038.317 посета
Тренутно на сајту: 786 посетилац(a)