Надалеко је позната, а ради се наравно о ужичкој комплет лепињи.
Гастрономски хедонистички ужитак који потиче из Ужица , не може се направити без претопа, односно моче која јој даје пуни укус. А од састојка неопходни су јаја и стари ужички кајмак.
Рада Јовичић, куварица ресторана „Овал”
„Када одвојимо поклопац,стављамо по два јаја и кашику кајмака, прво измутимо јаје, па стављамо поклопац и стављамо у рерну да се запече. А по жељи у комплет лепињу додаје се и пршута. А они који воле више масно, додамо мало више претопа и то је то”, прикча куварица Рада Јовичић у ужичком ресторану „Овал”.
Готова сочна и мирисна комплет лепиња обавезно се служи уз домаћи јогурт или кисело млеко.
„Многи је зову енергетска бомба, јер треба имати праву меру свих састојака. И као што Чачак има прасетину, Златибор јагњетину, тако Ужице има најукуснију лепињу у региону”, причају задовољни гости.
Радослав Бралић, власник ресторана „Овал”
„Комплет лепиња граду на Ђетињи прави се од шездесетих година прошлог века. Сви је правимо на прави тардиционални начин, али је најбоља остала овде у Ужицу. Долазе гости из целе Србије, региона и има и оних из дијаспоре, са свих страна. Сви су жељни доброг укуса традиције и квалитетних специјалитета, а ужичка комплет лепиња свакао је јединствена на овом подручју”, прича нам љубазни домаћин Радослав Бралић.
Лепињу мештани зову енергетска бомба и идеална је за доручак, а калорије бројите неки други пут,поручују љубазни домаћини.
Прилог емитован у емисији Пулс Србије, ТВ Курир:
ГЗС
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.