Глас Западне Србије
Адреса: Жупана Страцимира 9/1, 32 000 Чачак
Телефони:060 5000 150, 032 347 001 redakcija@glaszapadnesrbije.rs
Ужичка комплет лепиња - рај за непца
Trenutno na sajtu: 757 |
Podeli:
25.02.2021 | 0 коментар(а)
Ужице - Ужички крај препознатљив је по једном традиционалном и укусном оброку, који чува традицију овог поднебља.
Надалеко је позната, а ради се наравно о ужичкој комплет лепињи. Гастрономски хедонистички ужитак који потиче из Ужица , не може се направити без претопа, односно моче која јој даје пуни укус. А од састојка неопходни су јаја и стари ужички кајмак.
Рада Јовичић, куварица ресторана „Овал”
„Када одвојимо поклопац,стављамо по два јаја и кашику кајмака, прво измутимо јаје, па стављамо поклопац и стављамо у рерну да се запече. А по жељи у комплет лепињу додаје се и пршута. А они који воле више масно, додамо мало више претопа и то је то”, прикча куварица Рада Јовичић у ужичком ресторану „Овал”. Готова сочна и мирисна комплет лепиња обавезно се служи уз домаћи јогурт или кисело млеко.
„Многи је зову енергетска бомба, јер треба имати праву меру свих састојака. И као што Чачак има прасетину, Златибор јагњетину, тако Ужице има најукуснију лепињу у региону”, причају задовољни гости.
Радослав Бралић, власник ресторана „Овал”
„Комплет лепиња граду на Ђетињи прави се од шездесетих година прошлог века. Сви је правимо на прави тардиционални начин, али је најбоља остала овде у Ужицу. Долазе гости из целе Србије, региона и има и оних из дијаспоре, са свих страна. Сви су жељни доброг укуса традиције и квалитетних специјалитета, а ужичка комплет лепиња свакао је јединствена на овом подручју”, прича нам љубазни домаћин Радослав Бралић.
Лепињу мештани зову енергетска бомба и идеална је за доручак, а калорије бројите неки други пут,поручују љубазни домаћини.
Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.
Коментари посетилаца
(0)
Вест нема коментара. Будите први који ће коментарисати ову вест!