Савети за заштиту здравља деце током топлог таласа 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Савети за заштиту здравља деце током топлог таласа
Trenutno na sajtu: 423       |       Podeli:
09.07.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Новорођенчад, одојчад и деца узраста до четири године посебно су осетљива на високе температуре ваздуха, при чему често не испољавају

брзо знаке и симптоме као одрасли. 

Када је облачење деце у питању у летњем периоду потребно је користити памучну одећу светлих боја која није тесна. Бебама је довољна пелена и бенкица без рукава, наводи се у препоруци чачанског Завода за јавно здравље.

Такође, мала деца о бебе меже вам рећи да су жедни, зато је веома важно да им редовно дајете воду. Најбоље пиће је вода: немојте деци давати зашећерене сокове или газирана безалкохолна пића. Током топлотних таласа бебама које сисају биће потребни додатни подоји. Између подоја можете им понудити воду у кашичици.

Деци узраста годину дана и старијој можете понудити комаде залеђеног воћа на пример лубенице које могу да сисају и тако унесу додатно течност и истовремено се расхладе.

Редовно проветравајте просторије у којима боравите, најбоље у раним јутарњим и касним вечерњим сатима. У најтоплијем делу дана затворите прозоре, спустите ролетне како бисте створили пријатну хладовину у стану. Уколико користите клима уређај или вентилатор никада их не усмеравајте директно на бебу, односно дете. Уколико имате клима уређај постарајте се да превише не расхладите, односно да температура у просторији не буде испод 24◦ C.

Избегавајте да изводите бебе и децу напоље за време топлотног таласа. Ако их изводите, чините то само у раним јутарњим или вечерњим сатима. Када боравите напољу бебе и децу узраста до годину дана увек држите у хладовини. Избегавајте боравак на отвореном у најтоплијем делу дана, од 10 до 17 сати.

Када су напољу, потребна је одговарајућа заштита од Сунца: памучна широка гардероба која не стеже, светлих боја, шеширић, крема са заштитним УВ фактором

Уколико крећете на пут, чините то у раним јутарњим сатима. Заштитите прозорска стакла кола тамним фолијама или засторима како бисте спречили контакт са сунчевим зрацима. Не прекривајте столицу за бебе пешкиром или памучним ћебетом јер то спречава кретање ваздуха. Никада не остављајте бебе и децу саме у затвореним колима. Током путовања правите честе паузе и обезбедите им довољан унос воде.

Врло често нема јасних знакова и симптома топлотног стреса: бебе изгледају уморно или су више узнемирени него обично. Сува кожа и слузокоже. Одбијају да уносе течност. Ређе мењате пелене, а пелена је мање тешка. Меки део бебине главе на темену је удубљен. Уколико приметите неки од наведених знакова, одмах позовите лекара.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.254.937 посета
Тренутно на сајту: 424 посетилац(a)