Крајем месеца почиње градња аутопута до Пожеге 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Крајем месеца почиње градња аутопута до Пожеге
Trenutno na sajtu: 518       |       Podeli:
17.03.2019 | 0 коментар(а)



Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић изјавила је данас да би крајем месеца
Министарка Зорана Михајловић, фото: РИНА

требало да почне изградња аутопута од Прељине до Пожеге на Коридору 11 и да кинеска компанија CRBC већ припрема градилишни камп у близини Лучана.

Михајловић је рекла Танјугу да је завршено све што је потребно за почетак радова, експропријација земљишта и издавање грађевинских дозвола.

"Влада Србије је планирала крајем марта да почну радови на новој деоници Коридора 11 ка Црној Гори, између Прељине и Пожеге", казала је Михајловић додајући да је то једна од тежих деоница за извођаче.

Напоменула је да Министарство грађевине очекује скори почетак радова и да само од извођача зависи да ли ће то бити крај марта или почетак априла.

Вредност радова је 450 милиона евра и требало би, како каже, да буду завршени у наредне две и по године.

"Много нам је важан аутопута Прељина - Пожега за тај део Србије, јер ћемо када га завршимо од Пожеге градити два крака аутопута, ка Црној Гори и БиХ: Пожега - Котроман и Пожега - Бољаре", истакла је Михајловић.

На питање где ће тачно почети градња аутопута Прељина - Пожега, она је казала да ће тачку за почетак радова одредити сам извођач, али да ће то свакако бити у близини Лучана.

Председник општине Лучани Миливоје Доловић је рекао да ће Кинези имати кампове на три локације.

"Главни је боравишни камп, који ће се налази у Крстачу на површини до 6,5 хектара, где ће бити мензе, спаваоне, терен за кошарку и слично. Имаће још два кампа, један у Ртарима, а други у Марковици. У њима ће се налазити асфалтне и бетонске базе", казао је Доловић.

Навео је да су се Путеви Србије обратили општини Лучани са 109 предмета за привремену експропријацију земље ради изградње главног кампа од 6,5 хектара у катастарској општини Крстац у општини Лучани, као и да је до сада решено 89 предмета.

Доловић је додао да ће осталих 20 предмета бити решено до 20. марта, када ће бити завршена комплетна привремена експропријација земљишта када је реч о општини Лучани, у складу са динамиком Министарства грађевине.

Напоменуо је да се на територији општине Лучани врши привремена експропријација на укупно 36 хектара, а у Чачаку и Пожега по 12 хектара.

Подсећања ради, деоница Прељина - Пожега је наставак пројекта изградње аутопута Београд - Јужни Јадран укупне дужине 258 километара.

Аутопут од Прељине до Пожеге има велики значај за повезивање Србије и региона, јер представља наставак Коридора 11 ка граници са Црном Гором, али је и део будућег аутопута Београд-Сарајево, пошто од Пожеге преостаје да се изгради још око 60 километара до границе са БиХ.

Скоро трећину трасе на будућем аутопуту од Прељине до Пожеге чиниће мостови и тунели.

Аутопут Прељина - Пожега је подељен на три мање деонице, а имаће три тунела, 32 моста, 11 надвожњака и три петље.

Од Прељине до Пријевора дуж реке Цемернице и малим делом поред Западне Мораве у дужини до 8,27 километара.

Затим од Пријевора до Лучана би требало урадити 15,51 километар и изградити 20 мостова који ће бити дужи од три километра. Пројектована је и изградња тунела "Лаз" од 1.750 метара.

Трећа поддеоница, од Лучана до Пожеге, протезаће се на седам километара и на њој би требало да буду изграђена три моста, тунел дуг 2.040 метара, петља у Лучанима и мост преко реке Бјелице.

У Србији је 2016. на Коридору 11 пуштен у саобраћај аутопут Љиг - Прељина у дужини од 40 км, а ускоро ће бити у саобраћају и цео потез од Обреновца до Прељине у дужини од 102 км.

Кинези са домаћим подизвођачима су при крају градње две деонице: Обреновац-Уб и Лајковац-Љиг. На тој траси је и деоница Уб - Лајковац коју су раније изградили домаћи извођачи и сада се на њој поправљају поједини делови.

Кинези граде и аутопут од Сурчина до Обреновца која би требало да буде готова до краја 2019.

Планирана је и градња деонице Коридора 11 од Пожеге до Бољара на граници са Црном Гором.

ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


put pozega zorana

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.756.297 посета
Тренутно на сајту: 517 посетилац(a)