Држава најављује обрачун са сивом економијом на интернету, фокус на дијететским суплементима 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Држава најављује обрачун са сивом економијом на интернету, фокус на дијететским суплементима
Trenutno na sajtu: 336       |       Podeli:
12.12.2017 | 0 коментар(а)



Држава се припрема да уведе системско решење којим ће спречити сива економија преко друштвених

мрежа и интернета.

Како пише "Блиц", у фокусу ће нарочито бити продаја дијатетских суплемента преко интернета. Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак каже да се решење проналази како би држава имала виртуелни надзор над појавом која је нарочито узела маха у нелегалној продаји акцизном робом преко друштвених мрежа.

"Е-трговина је за савремене земље свакодневница, код нас је у повоју, али је то није спречило да постане поље за сиву економију јер последње процене кажу да је недозвољена интернет трговина по свом обиму превазишла обим сиве економије на пијацама. Министарство трговине, туризма и телекомуникација настоји да информисањем и едукацијом грађана, односно потрошача, укаже на све замке и права потрошача на интернету. Такође развили су и е–Трустмарк сертификацију - е-трговац, односно његова страница обележена је овим знаком поверења, као гарант сигурне и безбедне трговине и леганог и сигурног е-трговца", објашњава Бошњак.

Они који обављају продају преко друштвених мрежа, морају да имају у виду да тржишна инспекција контролише недозвољено обављање делатности код оних који се оглашавају на Фејсбуку и интернету уопште.

"Посебно се обрађује део нелегалног промета дувана, дуванских производа, заштите права интелектуалне својине, као и нерегистровано обављање и оглашавање разних агенцијских и занатских услуга. Најчешће се забрањује оглашавање нерегистроване делатности и на тај начин се спречава даља нелегална продаја путем интернета. Ове контроле се најчешће обављају самостално или у координираним акцијама са МУП-ом. Према информацијам које имам, у плану је израда плана контрола у делу сузбијања нелегалног промета путем интернета дијатетских суплемента", додаје Бошњак за "Блиц".

Он указује и на то да је сада једна од кључних ствари техничко-технолошка опремљеност инспекције.

Председник УО Америчке привредне коморе Зоран Петровић потврђује да је виртуелна сива зона озбиљан проблем.

"Сива економија је у замаху, а колико је узела маха, најбоље показује колико је учешћа готовине у плаћањима. Изазови сиве економије су пред нама, и они се све више селе из реалног у виртуални свет", закључује он.

 

Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.860.804 посета
Тренутно на сајту: 336 посетилац(a)