Све више новца за филмове о важним историјским догађајима 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Све више новца за филмове о важним историјским догађајима
Trenutno na sajtu: 324       |       Podeli:
22.11.2019 | 0 коментар(а)



Министар финансија Синиша Мали изјавио је у скупштини да би у првом кварталу 2020. требало да буде завршено снимање

првог филма о Јасеновцу (Дара из Јасеновца) и истакао да ће држава све више финансирати филмове о важним догађајима у историји српског народа.
„У току је снимање филма о Јасеновцу, ово је само један од филмова који финансира Влада Србије. У једном тренутку је било речи да немамо новца и да ћемо наћи неке спонзоре, али је председник Александар Вучић одлучио да влада у потпуности стане иза снимања тог филма и он ће бити готов у првом кварталу наредне године", рекао је Мали говорећи о предлогу буџета за 2020. годину по питану културе.

Истакао је да тај филм говори о тужним догађајима за српски народ.

„То је стратегија од које нећемо одустати, снимаћемо све више филмова и имамо довољно новца за снимање о догађајима који су важни за историју српског народа", поручио је Мали.

Министар финансија је поновио да буџет који се издваја за културу чини скоро један одсто укупног републичког буџета и да, уз повећање плата запослених у тој области и улагања у инфраструктуру, за културу предстоје бољи дани.

Мали је у Скупштини Србије у току расправе о Предлогу буџета за 2020. годину рекао да буџет за културу износи 13,286 милијарди динара, што је скоро један одсто, те навео да тај проценат не укључује инвестиције у модернизацију инфраструктуре од 2,4 милијарде динара и улагања у концертну дворану од 14,1 милијарду динара.

Не само да нам је буџет један одсто од укупног буџета већ имамо 2,4 милијарде динара улагања у инфраструктуру и изградњу концертне дворане од 14,1 милијарду динара, рекао је Мали.

Он је истакао и да су плате запослених у култури веће од 1. новембра ове године за 10 одсто, што је више у односу на већину запослених у јавном сектору чије повећање износи осам одсто у просеку.

За разлику од претходне власти која је затворила и Народни музеј и Музеј савремене уметности, ми смо и један и други музеј отворили, као и позориште у Врању Бора Станковић, додао је Мали

За 2020. планиран је читав низ активности у области културе: у Новом Саду који је 2021. европска престоница културе биће финансиран низ активности, затим на Народном позоришту у Суботици биће завршени радови, припрема се изградња најмодерније концертне дворане у Београду, затим ту је алтернативна сцена Народног позоришта, реконструкција Дома Војске, Креативна амбасада у Лондону, оснивање легата Владимира Величковића и отварање Галерије на Косанчићевом венцу...

Додао је да је у припрема изградња Факултета музичке уметности, чиме ће се решити вишедеценијски проблем који је везан за привремени и неусловни смештај младих музичара.

Лидер радикала Војислав Шешељ претходно је рекао да држава не би требало да штеди новац на снимању историјских тема којих је, како каже, народ жедан.

Запитао је зашто је за Матицу Српску буџетом издвојен свега 51 милион динара, а више новца се даје за одржавање Егзита, као и зашто се не објаве дела Петера Хандкеа...

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.474.715 посета
Тренутно на сајту: 324 посетилац(a)