Медведу окачили огрлицу 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Медведу окачили огрлицу
Trenutno na sajtu: 715       |       Podeli:
29.09.2017 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Екипа стручњака Биолошког факултета из Београда у ноћи између среде и четвртка успавала је трогодишњег медведа на планини Јадовник, код Пријепоља

и окачила му огрлицу са одашиљачем помоћу којег ће, путем мобилне телефоније, на рачунару пратити његово кретање.

Горски цар, који је те ноћи добио име Милош, упао је у замку на вису Кашан у селу Милошев До, на хранилишту, где му доносе кукуруз и у близини „ресторана“ за орлове у који се довозе угинуле домаће животињe или кланични отпаци. Хватање и маркирање меде изведено је уз помоћ чланова Удружења грађана „Јадовник оаза нетакнуте природе“, које годинама брине о исхрани орлова, медведа и друге дивљачи.

У хватању мрког медведа на обронцима Јадовника учествовао је осмочлани тим, који је предводио др Душко Ћировић, доцент Биолошког факултета у Београду.

„Ово је први медвед који је маркиран изван Националног парка природе Тара и он ће нам рећи како се крећу медведи, каква станишта преферирају на овом ободном делу наше земље. Такође, добићемо врло корисне информације о његовој екологији, које ћемо моћи да користимо и применимо на његовој будућој заштити. Са друге стране, значај овог пројекта је и у томе што се по први пут у хватању медведа укључују млади људи са факултета и активно учествују у истраживању екологије медведа на простору Србије“, наглашава Ћировић.

Медвед Милош био је 20. по реду којег је Ћировић маркирао до сада, а за студентукињу Биолошког факултета Марију Спасић хватање медведа било је прво искуство и представља остварење сна из детинста.

„Још увек сам под јаким утисцима који речима не могу да се опишу и на томе сам јако захвална професору Ћировићу који ме је уврстио у тим. Страха није било, а током целог процеса маркирања адреналин је радио“, узбуђено истиче Марија.

Ова „операција“ трајала је око 45 минута, а од медведа су узети узорци крви и длаке за генетичка истраживања и биоанализе, затим је премерен, након чега му је стављена огрлица око врата помоћу које ће моћи да се прати његово кретање у наредне три године.

На рачунар истраживача три године стизаће подаци о кретању и стаништима

Занимљиво је да огрлица кошта 3.200 евра, батeрија у њој активира се сваког сата и путем џи-пи-ес система подаци о локацији стижу на рачунар у „штабу“ истраживача.

Mрки медвед (или више њих) из клисуре Милешевке и они који пролазе коридором преко Јадовника и Златара, скоро целе године могу да бирају оброке на хранилишту Кашан.

Овде и без сусрета и виђања знају за посете горског цара. Камере фото-замки на смрчама бележе доласке, гошћење, па и предахе и дремуцкање меде од по два-три сата или како у брлог у честаку оморика одвлачи теле, јуне или део краве са хранилишта белоглавих супова.

„Као и ранијих година, појачали смо исхрану медведа у току припрема за зимски сан. Ухваћени меда је седам дана био редовни посетилац, а камере су забележиле и сусрет два медведа, у покушају да један другог уплаше или отерају са дрвеног корита“, каже Вјекослав Јоксимовић, члан УГ „Јадовник“.

И без читања „записа“ сточари на ободу клисуре Милешевке и падинама Јадовника знају да је „крупна зверка“ у близини - по ноћном завијању вукова. Уз подсећање на стару мудрост: сељак је дужан да нахрани све - у кући, око куће и у шуми, мештани кажу да, захваљујући „менију“ на Кашану, медведи већ неколико година нису причинили штете у торовима и пчелињацима, сем што отресу неку воћку. Летос, наглашава Јоксимовић, нико није пријавио штету.

Део тима са Кашана: Вјекослав Јоксимовић, Слободан Спасојевић, Марија Спасић и Душко Ћировић, фото: А. Ровчанин

Име по епском јунаку

„Већали смо које име да му дамо.Прихваћено је Милош, по епском јунаку из песме „Женидба Душанова“ - Милошу Војиновићу, који је био чобанин у овдашњем Милошевом Долу, а станиште медведа је река Милешевка“, каже кум Вјекослав Јоксимовић.

Златар инфо/Д. Гагричић, А. Ровчанин




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.082.255 посета
Тренутно на сајту: 716 посетилац(a)