И док су воћари претходних година у овом периоду преижељкивали кишу, сада гледају у небо и моле се да престане.
Ратко Рајић из Бањице, фото: РИНА
“Сво воће које гајимо до сада је понело одлично, нарочито јабуке и крушке. Ако се киша настави биће проблема јер је мај изузетно битан месец за њихов развој. Плодови ће добити флеке које им умањују цену на тржишту”, каже произвођач Ратко Рајић из драгачевског села Бањица.
Професор Света Стаменковић каже да после низа кишних дана, сунце је оно што је потребно биљкама.
професор Света Стаменковић, фото: РИНА
“Сувише кишно време утиче на развој инсеката и могућ је развој гљивичних обољења. Произвођачи су принуђени на већи број прскања и третирања, али у планинским крајевима то је немогуће због клизавог терена. Ниске температуре, које се током ноћи спусте испод десет степени су катастрофа за воће у овом периоду. Све врсте су подједнако угрожене. Биљке сада имају довољно влаге и хране, потребна им је само топлота”, наглашава Стаменковић.
Ако се овакво време настави још који дан сав уложени труд воћара могао би бити узалудан.
Милан Лукић, фото: РИНА
“Врло је важно да воћари примене превентивне мере заштите, третирање и прихрана биљака је све штоони сад могу да ураде. Највеће штете могу да се проузрокују на јагодастом воћу, нарочито на засадима који су на отвореном, као и код малина које су у фази интензивног раста. Третирање код осетљивих биљака требало би да се врши сваких пет до седам дана, али кад нема падавина и кад нема ветра”, изјавио је проф. др Милан Лукић, директор Института за воћарство у Чачку.
РИНА