Живи свет у резервату Увац није угрожен 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Живи свет у резервату Увац није угрожен
Trenutno na sajtu: 558       |       Podeli:
20.10.2018 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Водостај 27 километара дугог Увачког језера нижи је за 20 метара у односу

на летњи период, међутим то није неуобичајна појава за ово доба године те стога не постоји претња за рибљи фонд који се налази у њему уверавају из природног резервата “Увац”. Ових дана јавност у Србији узнемириле су фотографије резервата природе Увац, које су преплавиле интернет а на којима се види да се језеро суши и нестаје. Међутим, реалност је сасвим другачија. Водостај језера нижи је у односу на летње месеце за око 20 метара.

"Протеклих дана на друштвеним мрежама и у појединим новинама могли смо читати да је језеро пресусило и да прети помор рибљем фонду. Као што можете да видите, језеро је неких двадесетак метара од пуног нивоа воде што је сасвим нормално за ово доба године. Не постоји ни један промил шансе да је угрожена флора и фауна у њему, сви природни процеси несметано се одвијају", уверава за “Новости” Стево Радовановић испред резервата “Увац”.

И бродар Дејан Војиновић, којег смо затекли поред језера потврђује причу Радовановића и каже да скелеџије и даље имају посла те да свакодневно превозе туристе у обилазак природних лепота овог краја.

"Током целог лета смо радили, то чинимо и сада. Дуги низ година бавим се овим послом, памтим и време када је водостај био знатно нижи него што је случај сада",  истиче Војиновић и додаје да га је током протеклих дана, након појављивања вести да је језеро скоро пресушило звало доста туриста из целе Србије да провере како је стварно стање.

Увачко језеро постоји 40 година, настало је у сврху производње електирчне енергије. Редовна појава је да се ниво језера смањује токо јесени и зиме а поново пуни у марту и априлу када се снег који је честа појава у овим крајевима отапа, али и са првим пролећним кишама.

Иначе, према речима људи из резервата, језеро је дом за 24 врсте риба, у његовој околини су се настаниле 172 различите птице и оаза је за 219 биљака, већа опасност за све њих од ниског водостаја су фекалние вода које се уливају у језеро са сјеничке стране.

Флора и фауна на Увачком језеру није угрожена, фото: ppmedia.rs

Министарство заштите животне средине саопштило је да, на основу мишљења ихтиолога, рибљи и остали живи свет за сада није угрожен у специјалном резервату природе Увац, имајући у виду чињеницу да је највећа дубина Сјеничког језера 108 метара.

Према њиховом мишљењу, с обзиром да је реч о вештачком језеру, које је настало првенствено ради производње електричне енергије, појаве опадања нивоа воде су редовне.

„Истина је да је највише воде опало са Сјеничке стране јер је ту и најплиће, али тренутно стање је под контролом. Пратимо ситуацију и у сталној смо комуникацији са управљачима, који ће нас обавестити у случају да ниво воде драстично опадне, након чега ћемо у сарадњи са Заводом за заштиту природе и надлежним инспекцијским службама предузети све законом прописане мере“, наводи Министарство заштите животне средине.

 

Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zlatar jezero flora fauna vodostaj

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.206.851 посета
Тренутно на сајту: 558 посетилац(a)