Отворен Легат Милована Витезовића у Косјерићу 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Отворен Легат Милована Витезовића у Косјерићу
Trenutno na sajtu: 611       |       Podeli:
19.09.2018 | 0 коментар(а)



Косјерић - У Народној библиотеци „Сретен Марић“ у Косјерићу отворен је Легат Милована Витезовића, знаменитог књижевника,

сценаристе, драматурга и универзитетског професора, који је рођен 1944. године у месту Витезовићи код Косјерића.

Витезовић је поклонио Библиотеци више од 4.000 књига и збирка ће се, како је најавио директор те установе Славиша Перишић, и даље обогаћивати. Поред тога, Легат чине документа, фотографије, новински чланци, часописи, сценарији, рукописи и други експонати.

Уз наводе да је „скоро три деценије тај простор коришћен за намене које нису приличиле Библиотеци“, Перишић је пренео поздраве књижевника који, из оправданих разлога, није могао да присуствује свечаности, и захвалио се локалној самоуправи на подршци да се отвори Легат.

„Мултифункционални простор послужиће као читаоница и место где ће се организовати едукативне радионице за најмлађе, који ће стицати знања о српском језику, српској култури и делу нашег Косјерца – Милована Витезовића“, истакао је Перић.

Анђа Бјелић из Народне библиотеке Ужице подсетила је на то да библиотека у Косјерићу носи име Сретена Марића, ерудите, књижевника, преводиоца и универзитетског професора, има Легат слика Лизе Марић Крижанић, супруге карикатуристе Пјера Крижанића, а сада је богатији и за Легат Милована Витезовића.

„Наш и ваш Милован Витезовић је имао посебан однос према завичају, а његово обимно дело чини више од 50 књига, штампаних у више од 300 издања, које су преведене на више од 18 језика. Мало ли је за једног живота?“, поручила је Бјелићева.

Она је подсетила и на бројне књижевне и друге награде које је Витезовић добио за своје дело које, између осталог, чине „Шешир професора Косте Вујића“, „Лајање на звезде“, „Симфонија Винавер“, „Милена из Кнез Михаилове“, „Света љубав“, „Хајдук Вељко Петровић“, али и ТВ серије, за које је рекла да су нас оплемениле и едуковале, на чему књижевник посебно инсистира – „Вук Караџић“, „Димитрије Туцовић“, „Шешир професора Косте Вујића“, као и филм „Лајање на звезде“.

Уз присуству многих грађана приређен је пригодан уметнички програм током кога је наступила певачка група младих из КУД „Максим Марковић“, а у холу Библиотеке је отворена изложба „Милован Витезовић – Живот и дело“. Специјални гост је био дечак Ђорђе Витезовић, Витезовићев унук, који је казивао своје стихове, а куриозитет је, како је речено, то што су обојица рођена на исти дан – 11. септембра.

„Витез био, витез остао“

Анђа Бјелић је испричала да је „у време НАТО бомбардовања 1999. године Миловану Витезовићу, као уреднику Уметничког програма РТС, наложено да сачини списак људи које би требало послати на плаћено одсуство или им уручити отказе“, а потом је додала: „Оно што је урадио, говори о његовој величини. На папиру који им је доставио стајало је само једно име и то име Милована Витезовића. Витез био, витез остао.“

ГЗС / Данас, Н. Ковачевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.953.952 посета
Тренутно на сајту: 611 посетилац(a)