Oко 30 одсто мањи род јабука, a свега 30 одсто прва класа 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni             

 
Oко 30 одсто мањи род јабука, a свега 30 одсто прва класа
Trenutno na sajtu: 707       |       Podeli:
05.10.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Рани пролећни мразеви, град који је у три наврата погодио западну Србију и суша значајно су

на квалитет и кванитет овогодишњег рода свих воћних врста. Стручњак за воћарство проф. др Светомир Стаменковић, један је од 24 произвођача који као члан ЗЗ “Чачанска јабука” годинама има осигуран пласман својих производа на руско тржиште које захтева првокласну робу која је ове године знатно умањена.

“Род је умањен у односу на претходне године, мраз је у два наврата у значајној мери умањио принос, не само јабуке већ и крушке, кајсије, брескве и осталих воћних врста. У току вегетације било је три пута града који је утицао на квалитет плодова и на крају суша. Ово је једна од најсушнијих година за протеклих сто година, ни стари воћари не памте овакву сушу која је у чачанском крају узела данак. Око 60 дана на овом подручју температуре су биле изнад 30 степени Целзијуса, са максимумом до 38 степени. Воћке су практично умирале, на појединим стаблима лишће је опадало до 50 одсто, а када лишћа нема, нема фотосинтезе, нема исхране преосталих плодова тако да они остају какви су били”, каже Стаменковић.

Код крушке, род је мањи за 60 одсто а јабуке за 30 одсто, али су у прошлој години која је била кишна, падавине биле правилно распоређене и однос прве и друге класе је био скоро 90 одсто прве класе, а само 10 одсто друге. У овој години имамо 30 одсто прве класе, а 70 одсто друге и треће класе, јако је лош квалитет, ово што је изгурало и дошло до прве класе, то је добро јер ће имати своју цену. Ппотражња за јабуком је велика тако да се очекује да ће и друга класа имати добру цену и да ће наши воћари реализовати производњу, каже професор Стаменковић за Агропрес.

Прошлогодишња откупна цена јабуке била је од 28 до 35 динара, док је ове године од 45 до 50 динара. Првокласна јабука чачанских произвођача биће извезена на пролеће и то на руско тржиште које препознаје квалитет јабуке из овог краја.

“Наша јабука,односно јабука свих воћара који су се удружили и формирали задругу Чачанска јабука остаје до маја, јуна у хладњачи, ту имамо квалитет, добро се чува и сигурно ће имати вишу цену. Руси су изузетно задовољни чачанским воћем, не само јабуке, већ и крушке, шљиве, брескве и јабуке. Чачак је подручје за воће, то је воћарски крај и климатски услови су погодни и Руси то знају. Они познају када оде реекспорт пољске јабуке, не може пољска јабука са нашом да се пореди, она је бледа, неукусна, мање шећера има, и није обојена, познајемо је ми, а познају је и они,” каже Стаменковић.

Складиштење јабука у ЗЗ “Чачанска јабука” почело је почетком септембра и упркос лошој години, до краја октобра биће попуњен комплетан капацитет хладњаче од 1250 тона првокласном робом, очекују из задруге.

“Две коморе су попуњене, то је неких 30 одсто капацитета. Као и сваке године, овде се дотерује само врхунска роба. Руско тржиште има своје стандарде који се не мењају годинама, то су критеријуми у погледу калибра плода, обојености плода, али и неких недостатака који се толеришу до одређене границе. Постоје нормативи који важе за све трговачке ланце у Русији и ти нормативи се не мењају. Битно је да сву ову робу прати документација у погледу заштите, односно примењених средстава и праћења каренце, односно периода од последње примене средстава до бербе, то је јако битно и то се све приликом извоза робе шаље кроз документацију о примењеним средствима за заштиту биља. То су неке битне ствари које су неопходне приликом извоза јабуке у Русију, а што се тиче квалитета, то је стандардно и ту нема одступања. Ми нисмо имали проблема што се тиче рекламације или квалитета, али је тренутно појачана контрола од стране Русије због појава које су се дешавале у Србији, вероватно на нивоу реекспорта. То је сада сузбијено, тако да верујем да ће се наставити нормална трговина без проблема”, директор ЗЗ “Чачанска јабука” Небојша Јовановић.

Он додаје да се у чачанском крају у највећем проценту гаји ајдаред.

“Сорту ајдаред производимо прилично квалитетно и имамо изузетну обојеност плода што нас разликује од осталих производђача не само у Србији већ и у Европи. Без обзира што кажу да је то нижеразредна сорта, за сада, она доноси профит и још увек има прођу на руско тржиште. Златни делишес био је тражен и пре 20 година и сада је као и црвени делишес, док је грени смит последњих година опала потражња што се одразило и на цену,” додаје Јовановић.

“Чачанска јабука са продајом ће кренути у јануару месецу и почетком фебруара са златним и црвеним делишесом, а што се ајдареда тиче то је негде почетак априла месеца. Чекамо неки максималан период да уђемо у пролеће, односно у период када нестане робе на осталим тржиштима, тада ми имамо пролаз на свим тржиштима, нарочито са Русијом. Ове године воћаре су погодиле све могуће недаће што се тиче временских прилика, од зимских мразева, пролећних великих падавина, па до суше током лета. Све је то утицало на приносе. Ко је успео да се заштити од суше системима за наводњавање, он је постигао квалитет као и они воћари који имају постављене противградне мреже”, додаје Јовановић за Агропрес.

 

Агропрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.392.817 посета
Тренутно на сајту: 708 посетилац(a)