Обнавља се и „Жижов грм”, први вашар после две деценије 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Обнавља се и „Жижов грм”, први вашар после две деценије
Trenutno na sajtu: 476       |       Podeli:
09.07.2021 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Вашар „Жижов грм” који мештани сувоборских села још увек добро памте
Место где се читав век одржавао народни вашар поново ће оживети, фото: ГЗС

и који се сврстава у један од најстаријих народних вашара у том крају одржавао се читав век иза нас, а онда је почетком овог прекинут.

Народ се окупљао око огромног стабла „Жижов грм” у селу Леушићи да обележи крај убирања летине, али да се мало и опусти и забави. Многи памте да су баш тог дана први пут пробали зрелу лубеницу или окусили тек пристигли парадајиз. Неко ко је на тој лествици највише уздигао ову народну светковину је Љубодраг Љубо Лукић, чувени угоститељ из тог краја чија је кафана поново оживела ових дана.

Љубо Лукић, чувени кафеџија из села Леушићи и оснивач манифестације „Цвет Ливада”, преминуо 2003. године, фото: ГЗС

Љуба Лукић остао је упамћен као велики боем, зачетник манифестације „Цвет ливада” на којој се бирала најлпеша планинска девојка. У његовој кафани лумповало се до зоре, а данашња реновирана, коју је обновио његов унук Марко Милосављевић и те како подсећа на дедина времена.

Отац и син - Марко и Милинко Милосављевић, фото: ГЗС

„Отворили смо врата кафане, која ће се баш тако звати и она ће од сада дочекивати и испраћати госте из овог краја. Кафану смо уредили, али смо строго водили рачуна да не обришемо успомене на мог деду на кога сам и те како поносан. Ту је нови шанк, од свега, једино смо шанк направили нови, али столњаке дедине, завесе, прозоре смо задржали и још нешто, метална врата на улаз у тоалет о која су кажу у боемским ноћима разбијено на хиљаде флаша. И данас на њима и те како стоје трагови и намерно смо их сачували. Намера нам је да оживимо ово место, спремамо се за вашар „Жижов грм” који ћемо покушати да вратимо народу, али и за Саббор виолиниста Србије који се одржава у Прањанима, убеђен сам да ће ово бити прва станица на коју ће сабораши свраћати, али и са које ће се поздрављати до неког наредног издања, имаћемо и музику. За саботр „Жижов грм”, резервисали смо и музику, а у овој кафани, моћи ћете и да окусите ону нашу стару прасетину и јагњетину, на коју и дан данас мирише овај крај”, каже Марко Милосављевић.

Метална врата о која је према сведочењу мештана поломљено више хиљада, фото: ГЗС

У свему му помажу отац Милинко и мајка Рушка, који су главна подршка сину, новопеченом кафеџији.

Кафана Љуба Лукића у селу Леушићи, фото: ГЗС

Овде ће и Милинко са својим оркестром „Џоја и Јунац” редовно забављати госте, али биће ту још оних правих кафанских певача који ће сигурно обојити ноћи недалеко од столетног храста у Леушићима.




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kafana leusici vasar zizov grm

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.886.550 посета
Тренутно на сајту: 476 посетилац(a)