Ванда је једина маркирана вучица у Србији: За позајмљену огрлицу из Хрватске неопходно је скупити 2.000 евра 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Ванда је једина маркирана вучица у Србији: За позајмљену огрлицу из Хрватске неопходно је скупити 2.000 евра
Trenutno na sajtu: 477       |       Podeli:
26.02.2021 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Док се у чеки на планини Јадовник у октобру месецу прошле године очекивао медвед,
Ванда је једина маркирана вучица у Србији, Фото: РИНА

на обележено место потпуно непланирано ушетала је вучица. Стручњаци су искористили овај необичан долазак и по први пут у Србији маркирали ову животињу. Добила је име Ванда и сателитску електронску огрлицу која је стигла из Хрватске, преноси агенција РИНА.

„Маркирали смо медведе, а она је дошла сасвим непланирано и за њу смо огрлицу морали посудити од колега из Хрватске који су нам изашли у сусрет. Она је тада враћена у природу и управо захвљајући том моноторингу добијамо изузетно важне информације о њеном кретању и начину живота. Међутим, дошло је време кад огрлицу морамо да вратимо, а за нову немамо средстава јер је потребно преко две хиљаде евра", изјавио је за РИНУ, Вјекослав Јоксимовић из УГ "Јадовник - оаза нетакнуте природе".

Ванда сада има две ипо године и једини је за сада маркирани вук у Србији. Ове животиње су на планини Јадовник у великој опасноти од истребљења, јер се њихов лов врши неконтролисано.

„Наш циљ је да сачувамо ове јединке. Захваљајући Ванди добијамо информације о територијама које преферира, да ли је котила, да ли се њихова бројност повећава. Да ли живи сама или у чопору, то су све информације које су нам од велике важности. Наш циљ је да уколико будемо у могућности маркирамо још једног вука. Сами плаћамо гориво, све трошкове, а марикирање изискује веће количине новца", истиче Јоксимовић.

На планини Јадовник, врши се моноторинг и мрког медведа, а када су маркирали вучицу Ванду у чеку је дошао и изузетно редак примерак ове јединке, ком су стручњаци са Биолошког факултета дали име Бора, а већ неколико година уназад прати се медвед Милош.

РИНА/ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Vanda jedina markiravna vučica Srbija mogla bi ostati bez ogrlice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.948.482 посета
Тренутно на сајту: 477 посетилац(a)