Нећете веровати: Некад су се носиле тежињаве гаће од конопље, свака кућа на Сувобору имала је по једну трлицу 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Нећете веровати: Некад су се носиле тежињаве гаће од конопље, свака кућа на Сувобору имала је по једну трлицу
Trenutno na sajtu: 727       |       Podeli:
09.12.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац – Тамо где су донедавно царовали кукуруз и кромпир ускоро би могла поново процветати конопља. Ову биљку пре 50 година на падинама



Сувобора гајио је скоро сваки сељак, а и данас старији житељи овог краја сведоче како су се од ове биљке правиле гаће и кошуље.

“Био је то тежак и захтеван посао. Прво се конопља брала, па онда киселила седам дана, затим сушила на огради и онда би је жене трлиле. Данас се сеје машином, а ми смо све то радили ручно,а није било лако ни сачувати конопљак од птица грабљивица, присећа се Томислав Рајић из села Коштунићи.

Његов комшија Драгољуб Мирковић каже да се у младости наносио тежињавих гаћа, чарапа и кошуља од конопље, биле су топле али су, како тврди, добро и жариле.

“Не дао Бог да се та мода поново врати. Ми тад нисмо имали шта друго да носимо, али није било ни мало пријатно”, прича за РИНУ Драгољуб.

Данас се ретко носе одевни предмети од конопље, а она се највше користи у фармацеутској индустрији. Сувоборски сељаци, одличили су, међутим, да поново окушају срећу и засаде ову биљку јер се надају да ће им донети добру зараду.

“На пролеће ћу засејати на три ара, ништа не могу да изгубим, већ само да добијем. Улог није велики, а кромпир и кукуруз одавно не доносе приходе као некад”, рекао је Радош Томовић из Коштунића.

Локална сеоска задруга помоћи ће свим заинтересованим пољопрвредницима који желе да се окушају у узгајању конопље на својим имањима.

“Стајаћемо иза свих оних који се одлуче на тај корак. Обезбедићемо им бесплатно семе, аминстративну помоћ, али и радићемо и на проналаску тржишта. Индустријска конопља има светлу будућност, јер већ сад је у великој употреби”, каже Милорад Томовић.

Конопља је прва биљка која је класификована као космополитска, због своје раширености и узгоја у свим деловима планете, тако да нема суње да ће и Сувобор од пролећа бити део света.

РИНА


Прилог који је емитован у емисији Нећете веровати на Првој ТВ можете погледати на следећем линку.




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.081.589 посета
Тренутно на сајту: 727 посетилац(a)