Деца добила на поклон два јарета, а сада њихово стадо броји преко 60 грла алпино коза 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Деца добила на поклон два јарета, а сада њихово стадо броји преко 60 грла алпино коза
Trenutno na sajtu: 355       |       Podeli:
07.10.2022 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Током епидемије корона вируса потражња за козјим млеком вишеструко је повећана,
Фото: РИНА

а козарство је постало уносан посао. То најбоље показује и пример седмочлана породица Фазлић из Милешеве код Пријепоља која је овом граном пољопровреде почела да се бави сасвим случајно, а касније је то прерасло у озбиљан посао. Два јаререта које су најмлађи чланови породице добили на поклон требало је хранити, па су одлучили купити и једну козу, а туристи који овде често свраћају били су заслужни за идеју која ће их довести до озбиљних резултата.

Фото: РИНА

„Видео је народ те козе и често су свраћали да питају имате ли козјег млека, сира и сурутке на продају. Ми смо их враћали са одговором да немамо и не производимо. Међутим, када смо увидели да код нас свраћа велики број људи управо из тог разлога, помислили смо ајде зашто да не и наше стадо проширили на још три козе”, казала је за РИНУ Самира Фазлић.

Природно окружење у близини манастира Милешава у коме ова породица живи идеално је за испашу коза, којима је трава основна храна.

Фото: РИНА

„Доста више дају млека, чак више и витамина има у овој зеленој трави, зими једино што им дајемо мало сена, кукуруза и жита и показало се да такав избор хране даје одлчан квалитет козјег млека. Козје млеко је веома хранљива и квалитетна намирница, препуна битних витамина и минерала, а потражња за њим је и даље велика. Колико год да помуземо, све се прода”, каже Санира.

Фазлићи су хоби и заљубљеништво у козарство, неслутећи претворили у бизнис, а сада њихови обори броје преко 60 грла алпино сорте. Вредни домаћини су зараду од продатих производа улагали у опрему и градњу новог музилишта и стаје.

„Све што зарадимо улажемо у унапређење производње, у простор где ће козе боравити зими, млекар и у менахизме који су нам неопходни за мужу. Сада имамо капацитет муже да у истом тренутку помуземо 25 коза, али планирамо да још више проширимо, а уједно и себи да олакшамо”, рекао је Есед Фазлић.

Фото: РИНА

Самира је брзо увидела да је добра зарада и од прављења млечних производа, па је засукала рукаве и упустила се у производњу младог сира и сурутке и то од невареног млека.

 

„Млеко додатно прерађујемо, прослеђујемо на цеђење и док се није охладило ја га усирим. Такође сурутка не провире јер нема потребе, тако не добија било какав шмек а нема ни бактерија, све мора бити проверено”, додала је она.

Фото: РИНА

Када као код ове породице слога кућу гради, тријумф је загарантован. Тајна успеха Фазлића је у томе што у овом послу учествуују сви, од најмлађих до најстаријих, а Самира је покретачка снага која их мотивише.

 

РИНА/ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


KOZE PRIJEPOLJE SIR MLEKO ALPINO KOZE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.259.977 посета
Тренутно на сајту: 356 посетилац(a)