Вишња и јагода дуплирали цене, малина још неизвесна 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Вишња и јагода дуплирали цене, малина још неизвесна
Trenutno na sajtu: 550       |       Podeli:
16.05.2018 | 0 коментар(а)



Ивањица – Произвођачима је тренутно најисплативија вишња. У децембру 2016. године

цена се кретала око 90 центи, док је већ у марту прошле године достигла 1.80 евра по килу.

Према речима  власника фирме ,,Аграр трејд” из Лисе, Добривоја Шулубурића, прошле године откупна цена се кретала око 100 динара за килограм.

Фото: ,,Аграр Трејд"

,,Вишња предњачи и тренутно је нема на залихама, а поред ње и јагода је тренутно најтраженија роба, али сорта `Зенга`, која иде за хладњаче, јер је она најбоља сорта култивисане јагоде”, казао је Шулубурић и додао да је продаја малине врло лоша и да су цене никакве,па су хладњачари на великом губитку.

,,По килу губимо минимум 50 центи, цена ролeнда се креће од 1,45 евра, а цена гриза око 1.20 евра. Ма колико ми спуштали цену, не можемо да нађемо купца. Поред малине, на залихама ће доста остати и купине, јер је и њена цена лоша, око 80 центи по килу”, нагласио је Шулубурић.

Фото: ,,Аграр Трејд"

На залихама је тренутно у Србији око 25 хиљада тона, а ускоро почиње и нова сезона. За сада, цена малине није позната, али ће се формирати половином бербе, додао је Добривоје Шулубурић за Глас западне Србије. Он је мишљења да су плантаже лошије за 20 до 30 одсто, а то је последица суше која је задесила малинере прошле године.

Фото: ,,Аграр Трејд"

Иначе, фирма ,,Аграр трејд” је породична фирма која послује више од 40 година. Делатност ове фирме је примарна производња малине, шљиве, купине... Поседују своје сопствене плантаже, али сарађују и са кооперантима који целокупан производни процес врше према њиховим упутствима. Такође, у скопу фирме је и  хладњача за прераду малине, купине, шљиве у замрзнутом стању у различитим паковањима чији величине сежу од 300гр до 10кг. Већину ових производа извозе у Русију, Немачку, Француску, Холандију, Швајцарску, али и остале земље Европе.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.165.112 посета
Тренутно на сајту: 550 посетилац(a)