Општине не поштују закључак Владе: Запослене у култури сваког месеца закину на плати 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Општине не поштују закључак Владе: Запослене у култури сваког месеца закину на плати
Trenutno na sajtu: 477       |       Podeli:
19.04.2017 | 0 коментар(а)



Градоначелници и председници општина од Нове године закидају на плати запослене у установама културе широм Србије. Због тога што се не поштује закључак Владе о новој цени рада,

плате запослених су сваког месеца мање за око 1.500 динара, што није мало ако се узме у обзир да већина запослених у овој бранши прима свега 26.800 динара, сазнају “Новости”.
На овај проблем је Самостални синдикат културе Србије још у децембру прошле године покушао да укаже и да реши исплату за све запослене на новој цени рада од 2.512 динара.

Законом о привременом уређивању основица за обрачун и исплату зарада и других примања код корисника јавних средстава од 2014. године јесте наложено смањење за све кориснике јавних средстава за 10 одсто, али су променом цене рада, те зараде требале да буду увећане.

Због непоштовања промене цене рада у појединим местима радницима дугују и по 13 плата. Већина локалних самоуправа је, по речима председнице Самосталног синдиката културе Драгане Ђорђевић, ипак исплатила зараде по новој цени рада.

– Међутим, постоје и локалне самоуправе које одбијају да то учине. На првобитном списку оних који закидају раднике били су Ивањица, Ариље, Крагујевац и још педесетак других локалних самоуправа. Највећи проблем је Смедеревска Паланка, где се неким радницима дугује 13, а другим девет и по плата. Миљеници су их примали редовније од осталих. Споран је и Лесковац где се веома касни са исплатама и сада држава то “пегла”. Крагујевац ће по ребалансу буџета исплатити јануар и фебруар, а решава се и проблем у Панчеву – наводи она.

Држава ће за повећање плата према новој цени рада за све раднике у установама културе морати да обезбеди бруто 178 милиона динара до краја године. Због овог проблема, ће многе мале институције од 15 до 20 људи, по речима Ђорђевићеве, почети да се гасе, зато што општине одобравају сваке године све мање новца за пројекте од којих култура живи.

Овим поводом синдикати културе и министарства финансија и културе организовали су састанке са градоначелницима који нису испоштовали прописе. Наложено им је да обрачуне ураде по новој цени рада.

Телеграф.рс / Вечерње новости

 

    




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.457.520 посета
Тренутно на сајту: 478 посетилац(a)