Од сутра документа оверавају само јавни бележници 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Од сутра документа оверавају само јавни бележници
Trenutno na sajtu: 341       |       Podeli:
28.02.2017 | 0 коментар(а)



Документа од сутра грађани Србије више неће моћи да оверавају у општини или суду, већ искључиво код јавног бележника, изузев у градовима у којима нотари не постоје.

То се односи на све овере докумената за уписе у школе или на факултете, документације потребне код конкурисања за посао или за вађење инвалидске пензије. Ту су овере сагласности родитеља за извођење детета из земље, па потврде о исплати на основу купопродаје непокретности, овере пуномоћја, уговора о закупу, овере преписа диплома и разних других докумената.

Цене овера су како каже Миодраг Ђукановић, председник Јавнобележничке коморе, ниже него што су биле код локалних самоуправа, али више него у судовима.

Примера ради, просечна овера потписа код нотара је 360 динара са ПДВ, у великој броју општиона је премашивала 400, док је у судовима била око 160 динара.

Страна овере преписа кошта 270 динара, а излазак нотара на терен (нпр. у болницу или затвор) је 2.700 динара. Потврда да је неко лице у животу је 540 динара.

У искључивој надлежности нотара до сада је био само промет непокретности. Оставинске поступке блежници раде само онда када им суд повери тај посао.

“Тенденција је да се с временом бележницама повере све оставине, да би се растеретили судови. Јер у Србији се годишње обави око 100.000 оставина”, каже Ђукановић.

Остали ванпарнични поступци,а коа што је рецимо уређење меша, и даље су у надлежности судова, али би и то с врменом требалод а пређе на бележнике.

Све оно што су општине до сада оверавале бесплатно, убудеће ће бесплатно радити и бeлежници.У питању су овере за социјално угрожене категорије становништва које прикупљају различиту документацију за помоћ државе или инвалидску пензију. Бесплатне ће бити и овере докумената за запошљавање или упис у школу или на факултет.

Извор: Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.362.208 посета
Тренутно на сајту: 341 посетилац(a)