Хоће ли се опозиција договорити око заједничких захтева? 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Хоће ли се опозиција договорити око заједничких захтева?
Trenutno na sajtu: 298       |       Podeli:
03.11.2017 | 0 коментар(а)



Осим што још нема договора око заједничке колене међу опозиционим странкама нема јасног договора

ни око захтева за фер и демократске изборне услове које све партије захтевају од представника власти.

Иако је пре неколико месеци стваран утисак да ће опозиција, без обзира на идолошке разлике, сести за сто и пред власт изаћи са оним што сматрају минимумом демократског гласања, сада се чини да свака партија самостално ради на захтевима и у своје име ће их представити јавности.

Покрет слободних грађана је на два своја протесна скупа у Београду изнео своје захтеве, а из Двери поручују да је у припреми њихова платформа за фер изборне услове која ће ускоро бити објављена.

Божо Прелевић, повереник ПСГ за Београд, на констатацију да се не види да представници опозиције сарађују на важном питању изборних услова и на питање Данаса када ће опозиција заједнички радити на томе, каже да ће се могуће чекати распсивање избора.

- Чекамо расписивање избора, а паралено са тим видећемо ко ће се активирати поводом наших захтева и коме је важно да постоје правила у утакмици у којој учествују, каже он. На питање зар није касно да се опозиција договара тек после распсивања избора, он одговара да лично мисли да није и да ће се видети како ствари теку.

Према његовим речима, постоје контакти међу представнициам опозиције међу којима постоји сагласност да су фер и демократски услови оно што гарантује Устав.

- Никако се не може десити да у Србији која иде ка ЕУ постоје фингирани бирачки спискови, медији и телевизије са националном фреквенцијом који служе за вређање и дисквалификацију неистомишљеника. Морам рећи да је у децембру 2000. једна група Демохришћанске странке покушала да промени вољу грађана Уба, односно да промени оне за које су грађани тамо гласали, а гласали су за СПС. (Ивица) Дачић зна да ја то, као коминистар унутрашњих послова, нисам дозволио. То нико не сме да ради.

Мислио сам то тада и данас то мислим, навео је он.

Упитан може ли да каже да иза захтева ПСГ стоје ДС, Двери или нека друга опозициона странка, с обзиром на то да нема заједничких захтева, он каже да верује да је ДС стало до фер услова али да није на њему да говори о њиховим медијским наступима.

У ДС и у Народној странци Вука Јеремића јуче нисмо добили одговор на питање да ли се опозициони предствници састају око изборних услова или су захтеви ПСГ оно што и остале опозиционе партије мисле.

Бирачки списак и медији

Подсетимо, на протесним скупу ПСГ 6. октобра од власти се захтевало да се овлашћеним лицима из опозиционих странка омогући увид у уређен и јасан бирачки списак, да особе које немају пријављено пребивалиште шест месеци пре одржавања избора у Београд немају право да гласају, да градска изборна комисија буде формирана у складу са законом, а да у њој ни једна странка или коалиција не може да има више од половину чланова. Захтеве су, како је речено, договорили Јеремић и Јанковић.

На скупу 20. октобра додати су захтеви за обезбеђивање једнаког третмана власти и опозиције у медијима, да РЕМ ради свој посао и омогуц́и поштовање закона о медијима и информисању, да РЕМ прати садржаје електронских медија који су у вези са кампањом и неодложно реагује на свако кршење правила понашања медија у кампањи, уз изрицање предвиђених мера и уз обавештавање јавности носиоци јавних функција не злоупотребљавају државне ресурсе у кампањи.

Од јавних сервиса РТС-а и РТВ-а тражило се непристрасно и објективно извештавање о активностима политичких актера, бесплатно време исте дужине за све за промоцију на радију и телевизији, уз фер одређивање термина промоције. Од РТС и РТВ је тражено да одбију да емитују пропаганду, информативне садржаје који су производ продукција политичких странака и кандидата, и да елиминишу негативне кампање, а од комерцијалних медија да непристрасно, објективно и недискриминаторско извештавање о активностима политичких актера.

Извор: Л. Валтнер, Данас




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.167.036 посета
Тренутно на сајту: 298 посетилац(a)