Званично у закону - школска година почиње химном 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Званично у закону - школска година почиње химном
Trenutno na sajtu: 259       |       Podeli:
26.12.2021 | 0 коментар(а)



Скупштина Србије усвојила је вечерас сет закона из области образовања, међу којима су измене и допуне Закона о основама система образовања и
Фото: ГЗС, илустрација

васпитања које дефинишу да школска година почиње 1. септембра химном Србије.

У случају да образовна установа не изведе химну мораће да плати предвиђене су новчане казне од 100.000 до милион динара.

 

Такође, и директор школе односно одговорно лице може бити новчано кажњено у износу од 25.000 динара до 100.000 динара.

У закону се наводи да се ученик оцењује најмање четири пута у полугодишту у основном, и три пута у средњем образовању.

Скупштина је усвојила Закона о иновационој делатности, којим је, између осталог, предвиђено успостављење мреже научно-технолошких паркова.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је да су законом дефинисани субјекти националног инвестиционог система.

“То су иновативни објекти, стартап центри, носиоци иновационе делатности и спинофови, затим субјекти иновационе инфраструктуре, научно-технолошки паркови и организације за подршку стартаповима”, рекао је Ружић у расправи.

Говорећи о изменама Закона о средњем образовању, Ружић је навео да се он усаглашава са Законом о основама система образовања и васпитања.

Како је објаснио, усаглашавање се односи на одредбе које се тичу увођења државне матуре.

“Комисија за праћење активности увођења државне матуре у образовни систем је донела одлуку о померању рока за примену државне матуре на 2022/2023.годину за трогодишње средње школе, односно 2023/2024.годину за општу уметничку и стручну матуру”, рекао је Ружић.

Када је реч о изменама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању, измене се, каже, врше у циљу усаглашавања са одредбама закона којим се уређују основе система образовања и васпитања ради унапређивања појединих решења.

Допуне закона се, додаје Ружић, односе на могућност остваривања програма на страном језику, односно двојезично на страном језику и на српском језику или на страном језику и језику националне мањине.

За универзитетску инфраструктуру око 150 милиона евра

Скупштина Србије усвојила је вечерас Закон о потврђивању оквирног споразума о зајму између Банке за развој Савета Европе и Србије за пројектни зајам - универзитетска инфраструктура.

Министар финансија Синиша Мали је рекао у расправи да ће у пројекат јачања капацитета универзитетског образовања кроз капитална улагања у универзитетску инфраструктуру државних факултета у Србији биће уложено око 155 милиона евра.

Мали је у Скупштини Србије рекао да су крајњи корисници пројекта студент Универзитета у Београду, односно више од 13.000 студената изабраних факултета, а период реализације пројекта је предвиђен у периоду од 2021. до 2026.године.

Према његовим речима, пројекат ће омогућити изградњу нових зграда и реконструкцију постојећих објеката на више факултета, што је, каже, укупно око 90.600 квадрата.

Пројекат се односи на Факултет музичке уметности, Факултет примењених уметности, Факултет ликовних уметности, Кампус техничких факултета, Факултети за географију и безбедност и Биолошки факултет.

Међу бенефитима пројекта, Мали је споменуо и бољи квалитет образовања и услова за учење, примену савремених стандард одрживе изградње и рада универзитетских центара, обнову постојећих објеката због побољшања сигурности и енергетске ефикасности.

Средствима из Банке ће се финансирати радови и опрема, а држава ће финансирати грађевинске дозволе, таксе…

ГЗС/ Танјуг

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


skola deca himna

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.795.677 посета
Тренутно на сајту: 260 посетилац(a)