Цигарете годишње убију 15.000 људи у Србији, пушачи месечно изгоре рату кредита за стан 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Цигарете годишње убију 15.000 људи у Србији, пушачи месечно изгоре рату кредита за стан
Trenutno na sajtu: 1147       |       Podeli:
31.01.2020 | 0 коментар(а)



Брачни пар Јанковић из околине Чачка били су дугогодишњи пушачи, а одлуку да престану да пуше донели су уочи Нове године.

Како кажу, много им је лакше када су заједно у овој борби, која је , признају тешка.
“ Није лако, првих дана је било најтеже, просто не знам шта ћу са рукама. Кафу сам четврти дан престала да пијем, нисам веровала да ћу осећати кризе. Поносна сам што смо истрајали. Здравље је било на првом месту, а решење стамбеног питања је превагнуло, јер супруг и ја смо месечно изгорели рату кредита за добар двособан стан”, каже Ивана.

За Иваниног супруга Момчила, сваки дан је победа, јер како каже пушач је од 16. године.

“Почео сам у школи, било је то више неко такмичење, да ниси прави мушкарац ако не пушиш.Имао сам доста здравствених проблема, бронхитис као мали, а сада, са 42. године , циркулација ми је доста лоша, а ни генетске предиспозиције ми не иду у прилог”, каже Момчило за ГЗС.

Свака трећа особа у Србији је пушач, а много више становника изложено је негативном утицају дуванског дима, подаци су са којима је Србија дочекала Национални дан без дуванског дима, који се сваке године обележава 31. јануара.
На скупу поводом Националног дана без дувана "Живот без дувана - за бољу будућност наших генерација" у Београду речено је да је у поредјењу са 2018. годином, када је проценат пушача износио 37 одсто, у 2019. години у популацији старијих од 18 година проценат пушача смањен и износи 35 одсто.

Шеф канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Марјан Ивануша каже да у Србији 15.000 људи годишње умре због последица пушења, то је као да на сваких десет година "избришете Крагујевац", а на свака два сата умре по једна особа од карцинома плућа.

Мере превенције које дају резултате су повећање цена дуванских производа, строжа примена забране продаје дуванских производа малолетним особама, строга забрана оглашавања дуванских производа и графичка упозорења на свим паклицама дуванских производа. 

 Директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић навела је да у просеку сваки пунолетну пушач у Србији пуши 17 цигарета дневно, да сваки пети озбиљно размишља да престане да пуши.

 



ГЗС / Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cigarete dim nacionalni dan duvanski

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.999.690 посета
Тренутно на сајту: 1147 посетилац(a)